Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Förbjud plastkonfetti

Det är osannolikt hur mycket skräp vi människor strör omkring oss och hur fullständigt oreflekterat det verkar vara.
Kusten • Publicerad 11 maj 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Plastkonfetti bör förbjudas, så det inte blir fiskmat.
Plastkonfetti bör förbjudas, så det inte blir fiskmat.Foto: Pontus Lundahl/TT

I lördags var det Nordiska Kusträddardagen och själv tog jag mig an västra sidan av Pottholmen i Karlskrona. På dessa några hundra meter fyllde jag under fyra timmars plockande 3 fulla sopsäckar! 95 % är plast – plastpåsar, godispapper, plastsjok, flaskor m.m.

Det mesta från vanlig konsumtion, men också mängder från byggarbetsplatsen på Pottholmen. Hur kan det vara möjligt att det inte ställs krav på byggbolagen att hålla efter sitt skräp?

Annons

Hur kan det vara möjligt att så många bara slänger sitt skräp rakt ner på marken, så att det kan blåsa ner i havet där plasten ansamlas och förstör för allt levande?

”Hur kan det vara möjligt att så många bara slänger sitt skräp rakt ner på marken, så att det kan blåsa ner i havet där plasten ansamlas och förstör för allt levande?”
Ingela Gonedahl, miljöpartiet

Förra året lämnade Miljöpartiet in en motion om just detta. Den behandlas just nu av tjänstemän och politiker. Vi föreslår att skräp ska plockas mer intensivt i staden och särskilt vid havet. Men kanske viktigast ändå är att vi föreslår en kampanj mot nedskräpningen. Vad är det lönt att plocka skräp, när det är likadant om en vecka igen? Vi måste lära gammal som ung att ta vara på sitt skräp och konsekvenserna av plast hamnar i havet.

Jag önskar mig en pågående kampanj i skolor från förskola till BTH. Jag önskar att kommunen kontaktar café- och restaurangbranschen för att be dem sluta använda plast- och folieförpackningar för hämtfika och hämtmat.

Jag önskar att kommunen kontaktar byggbranschen och ber dem hålla ordning på sina plastprylar och plastsjok. Under pandemin gjordes stora informationsinsatser. Det går att göra något liknande igen.

Nu firar vi snart studenter med mängder av konfetti. Tyvärr är den vanligaste konfettin små, små plastbitar, omöjliga att plocka eller sopa upp, men lätta nog att flyga ut i havet och bli till fiskmat. Den borde helt förbjudas precis som sugrör av plast.

Vi kan ju också välja papperskonfetti istället. Kan gymnasieskolorna be sina studenter informera sina anhöriga, så att Blekinge skärgård slipper eländet?

Ingela Gånedahl, Miljöpartiet Karlskrona

Annons
Annons
Annons
Annons