Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Förstatliga bankerna

De som följer den globala utvecklingen inser att en ekonomisk krasch kan vara nära förestående. USAs budgetunderskott och räntekostnader är rekordhöga och snabbt växande, och möjligheten att finansiera staten börjar bli problematisk.
Bankerna • Publicerad 27 oktober 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sen när kraschen kommer bör staten ta över bankerna.
Sen när kraschen kommer bör staten ta över bankerna.Foto: Scanpix

BRICS-länderna minskar användningen av dollar och säljer amerikanska obligationer, vilket innebär ett massivt bakslag för USA och dollarn.

”Bankerna kommer sannolikt inte att klara den krasch som kommer. Jämfört med 2008 är nuläget avsevärt sämre eftersom skuldbubblan nu är flera gånger större. Men, kommer staten och vi medborgare att rädda bankerna och dess ägare även denna gång? Det borde vi inte!”
Christer Nylander

Kriget i Mellanöstern riskerar att eskalera och oljepriset kan snabbt öka till rekordnivåer. Det finansiella systemet är bräckligt med enorma orealiserade förluster på värdepapper, en accelererande konkursvåg, och en gigantisk handel med derivatainstrument såsom optioner, terminer och warranter.

Annons

Därtill är aktier och fastigheter högt övervärderade samtidigt som en ansenlig del av befolkningen ekonomiskt går på knäna. Dessa är bara en del av utmaningarna.

Bankerna kommer sannolikt inte att klara den krasch som kommer. Jämfört med 2008 är nuläget avsevärt sämre eftersom skuldbubblan nu är flera gånger större. Men, kommer staten och vi medborgare att rädda bankerna och dess ägare även denna gång?

Det borde vi inte! Varför?

Det skulle kosta skattebetalarna otroliga summor. Istället bör staten ta över de konkursdrabbade bankerna och säkra upp finansieringen så att samhället får likviditet. Då kan vi slippa många företagskonkurser, massarbetslöshet, betydande prissänkningar på bostäder och aktier, utbredd fattigdom och social oro.

Vi vet att skuldsättningen i samhället är alldeles för stor, men genom att staten äger bankerna, så kan skuldbubblan minska på ett planerat sätt istället för en total krasch.

Sverige är visserligen mycket beroende av den globala ekonomin, men med ett klokt agerande kan vi komma ur kraschen på ett relativt fördelaktigt sätt.

Och sist men inte minst, bankernas nuvarande jättevinster borde inte få delas ut till aktieägarna - nu är det tid att ta ansvar!

Christer Nylander

Annons
Annons
Annons
Annons