Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Fridlysta vildkatter är efterlysta?

Freda allt liv!
Vildkatter • Publicerad 12 maj 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Efterlyst vildkatt väntar på jägaren.
Efterlyst vildkatt väntar på jägaren.

Många ställer ut mat och vatten till hjälp åt den söta fridlysta igelkotten, varje liv måste räddas, men var är hjälp och skydd för alla andra arter som inte anses lika söta som igelkotten?

Om man väger alla världens däggdjur, är det endast 4% vilda djur kvar, vissa arter har "gynnsam bevarandestatus", det vill säga ännu inte utrotningshotade, borde vi inte rädda fler djur istället och återställa ekosystemens balans, istället för som nu, ta livet av dem?

Annons

Allt vilt är fredat enligt lagen, ändå beslutades det om att döda 730 individer av ytterligare en fridlyst sälart. Sälarna tar sönder fiskenäten i sin jakt på mat, men där vi, som inte ens behöver äta fisk, ska ha fisken istället och då ska sälen dö!

Alla Sveriges fågelarter och många andra arter är fridlysta, vissa starkt hotade, enligt Sveriges Lantbruksuniversitets (SLU) artdatabank, ändå tillåts jakt på över 1miljon individer för rekreation varje år!

Mat ställas ut för att locka fram fridlysta björnar, men inte som för igelkotten, att rädda, utan för att döda, nu senast 501 individer.

Den fridlysta vargen är hatad av många, den tar "deras" älgar och oskyddade lantdjur, så nu diskuterar politikerna i spåren av röstfiske, om att så få som 170 vargar ska ha rätt att få leva i Sverige, resten ska dödas!

Över 5000 jägare anmälde intresse för vara med och döda 125 fridlysta vildkatter i årets jakt, lodjur får fångas i fällor och jagas upp i träd, den som dödat katten får behålla skinnet som trofé, liknar inte behandlingen mer som av efterlysta, än fridlysta individer?

”Över 5000 jägare anmälde intresse för vara med och döda 125 fridlysta vildkatter i årets jakt, lodjur får fångas i fällor och jagas upp i träd, den som dödat katten får behålla skinnet som trofé, liknar inte behandlingen mer som av efterlysta, än fridlysta individer?”
Anette Ingelsson

Jakt är kanske ett måste på någon avlägsen plats i världen, men främst ett fritidsintresse, ska denna dödliga verksamhet få fortgå, när den bidrar till utarmning av biologisk mångfald, vilket även resulterar till en icke gynnsam bevarandestatus för oss människan som art?

Anette Ingelsson

Annons
Annons
Annons
Annons