Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Friskvård med valfrihet

Under många år så har de anställda hos Karlskrona kommun haft möjlighet att ta ut en timme i veckan för att ägna sig åt friskvård.
Karlskrona • Publicerad 15 mars 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Friskvård med valfrihet vill vänsterpartiet.
Friskvård med valfrihet vill vänsterpartiet.Foto: Lars-Åke Green

Systemet har för många varit väldigt uppskattat, medan det för andra har varit mer problematiskt. Många inom exempelvis skola eller äldreomsorg har inte kunnat ta ut sin friskvårdstimme på grund av en pressad arbetssituation.

”Många inom exempelvis skola eller äldreomsorg har inte kunnat ta ut sin friskvårdstimme på grund av en pressad arbetssituation.”
Henrik Holmkvist

För den som är ensamstående eller har små barn hemma så är kanske en timme på eller i anslutning till arbetstid den enda möjligheten som ges till friskvård. Och många ägnar sig åt en friskvårdsaktivitet som inte går att utöva under arbetstid.

Annons

Kort sagt så ser människors arbets- och livssituationer väldigt olika ut.

När då den styrande majoriteten i Karlskrona nu väljer att plocka bort möjligheten att ta ut en friskvårdstimme i veckan och ersätta den med ett friskvårdsbidrag istället så kan inte Vänsterpartiet låta bli att protestera. Inte emot att man inför ett friskvårdsbidrag, utan att man tar bort den uppskattade friskvårdstimmen.

När man är en så pass stor arbetsgivare som Karlskrona kommun är, med ett väldigt brett spann av verksamheter, så måste man vara mer flexibel för att kunna möta så många behov som möjligt.

Vänsterpartiets förslag om att det borde vara medarbetarna själva som skulle få välja huruvida just dom ska ha tillgång till ett friskvårdsbidrag eller friskvårdstimma hörsammades dock inte.

Själva syftet med att ha en friskvårdspolicy är att man ska ha friska och välmående medarbetare. Då är det självklart för Vänsterpartiet att det ska vara upp till medarbetaren själv att välja ersättning för detta. Timme eller bidrag.

Men om Karlskronas styrande majoritet verkligen menar allvar med att satsa på sin personal så gör man som många andra kommuner, företag och myndigheter och erbjuder både timme och bidrag.

Henrik Holmkvist, Vänsterpartiet Karlskrona

Annons
Annons
Annons
Annons