Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Gahrton förstod palestinska folket

Per Gahrton, i ungdomen ordförande för Folkpartiets Ungdomsförbund och sedermera medgrundare till Miljöpartiet, är död.
Palestina/Israel • Publicerad 23 september 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Per Gahrton var mycket kunnig om situationen i Mellanöstern och den israelisk-palestinska konflikten.
Per Gahrton var mycket kunnig om situationen i Mellanöstern och den israelisk-palestinska konflikten.Foto: TT/Mark Earthy

Förutom att han tidigt tog ställning mot USA:s krig i Vietnam var han också en av de första att tala högt om det palestinska folket och dess rättigheter. Detta i en tid då Palestina inte var på den politiska dagordningen och opinionen i vårt land snarast ensidigt proisraelisk – inte minst inom Folkpartiet och dess ungdomsförbund.

Per Gahrton var mycket kunnig om situationen i Mellanöstern och den israelisk-palestinska konflikten.

Annons

Som ordförande under några år i Palestinagrupperna såg han till att föra ut frågan till en bredare publik, och hans omfångsrika bok ”Palestinas frihetskamp” (2008) har kommit att bli ett oumbärligt standardverk för den som vill veta mer.

””Som ordförande under några år i Palestinagrupperna såg han till att föra ut frågan till en bredare publik, och hans omfångsrika bok ”Palestinas frihetskamp” (2008) har kommit att bli ett oumbärligt standardverk för den som vill veta mer.”r”
Gunnar Olofsson

Per Gahrton lämnar ett stort tomrum och sörjs av alla oss som önskar se ett rättvist slut på konflikten i Mellanöstern med Israel och Palestina sida vid sida i fred inom internationellt erkända gränser.

Gunnar Olofsson

Annons
Annons
Annons
Annons