Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Ge våldsutsatta hyreskontrakt!

Öppet brev till Karlskronahems ordförande Christopher Larsson:
Karlskrona • Publicerad 18 februari 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Se till att våldsutsatta får hyreskontrakt uppmanarMadeleine Norman (MP) Karlskronahem.
Se till att våldsutsatta får hyreskontrakt uppmanarMadeleine Norman (MP) Karlskronahem.Foto: Mattias Mattisson

I Karlskrona har det länge efterfrågats att våldsutsatta ska få förtur i bostadskön efter att de lämnat skyddat boende, men de som arbetar med våldsutsatta vittnar om att man än så länge inte vunnit något gehör, trots att kommunen utreder frågan om att införa en bostadsgaranti för våldsutsatta kvinnor.

Hur ska man arbeta för ett tryggare samhälle om våldsoffer för kriminella inte får någon hjälp av allmännyttan här i Karlskrona? Utreda vidare?

Annons

Jag noterar även att Christopher Larsson glömt bort de män som lever i våldsutsatta relationer, och hoppas att det åtgärdas snarast.

Befolkningsundersökningen ”Våld och hälsa” från 2014 visade att 5 procent av männen och 14 procent av kvinnorna i studien någon gång efter 18 års ålder hade blivit utsatta för fysiskt våld eller hot om fysiskt våld i en pågående eller avslutad parrelation.

8 procent av männen och 20 procent av kvinnorna uppgav att de utsatts för upprepat och systematiskt psykiskt våld av en nuvarande eller tidigare partner.

Studien visade också att 1 procent av männen och 7 procent av kvinnorna blivit utsatta för sexuellt våld av en aktuell eller tidigare partner någon gång efter 18 års ålder.

”Runt om i Sverige ökar antalet hemlösa som har utsatts för våld i nära relationer. Man flyr ut på gatan om man inte kan fly till ett annat hem.”
Madeleine Norman, Miljöpartiet

För den som utsätts för våld i nära relation kan en flytt vara det enda sättet att få stopp på våldet. Samtidigt kan det vara svårt att hitta ny bostad.

Det är också vanligt att den våldsutsattas ekonomi är i spillror till följd av våldet – till exempel på grund av förlorad arbetsinkomst eller att våldsutövaren tagit kontroll över ekonomin eller tvingat den utsatta att ta över lån och skulder.

Även kriterier som att barn till våldsutsatta måste vara yngre än 12 år sätter ofta käppar i hjulet, eller förbud för att ha husdjur i lägenheterna.

Ibland måste man även byta hemkommun, och har då oftast inte en hög köpoäng att ta av för att snabbt få en ny bostad.

Runt om i Sverige ökar antalet hemlösa som har utsatts för våld i nära relationer. Man flyr ut på gatan om man inte kan fly till ett annat hem.

Det är ju inte unikt i Sverige att skapa en förturskö, cirka 30 andra kommuner har skapat en förturskö för våldsutsatta. En av dessa kommuner är Örebro. För att underlätta för våldsutsatta bestämde det kommunala bostadsbolaget Örebro Bostäder, ÖBO, att se över kriterierna för så kallad social förtur.

Annons

Social förtur innebär här förtur till ett förstahandskontrakt. Sedan 2019 har ÖBO policyn ”Våga bry dig” som innebär att visa civilkurage om någon granne/hyresgäst utsätts för våld i nära relation. Snarlikt Karlskronahems koncept ”Huskurage”.

Arbetet med ”Våga bry dig” bidrog till att ÖBO uppmärksammade att bolagets förtursregler inte riktigt passade målgruppen. Man valde då att förenkla och förbättra kriterierna för att skapa trygghet för de brottsoffer som kommer till Örebro.

Visst kan Karlskronahem göra samma sak, Christopher Larsson? Dags att släppa utredningen och faktiskt ta tag i problemet - hyreskontrakt till våldsutsatta nu!

Madeleine Norman, språkrör Miljöpartiet de Gröna i Karlskrona

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons