Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Glöm inte pensionärernas marginaleffekter

Sydöstrans ledare den 31 januari berör pensionärernas villkor. Jag menar att pensionärernas marginaleffekter glöms bort i debatten.
Publicerad 7 februari 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I slutet på dagen - vad blir kvar?
I slutet på dagen - vad blir kvar?Foto: Fredrik Sandberg/TT

Om man tycker att man som pensionär får för låga konsumtionsmöjligheter, jämfört med de aktiva åren, är förvisso ett alternativ att spara under de aktiva åren. Dilemmat är att man då straffbeskattas. 100.000 kronor mer på banken kan sänka bostadstillägget med 9300 kronor. Förmögenhetsskatten är i andra sammanhang avskaffad, men här är den faktiska skatten 9,3 procent!

Därtill är denna förmögenhetsskatt inte neutral. Villan räknas inte som förmögenhet, vilket innebär att miljonärer kan få bostadstillägg. I huvudsak är det bankmedel och aktier som drabbas. Pengar ”i madrassen” ger mycket högre avkastning än både aktier och bankmedel.

”Är det rimligt att marginaleffekterna för pensionärer är över 80 procent?”
Sune Håkansson
Annons

Många pensionärer har en skuldfri bostad. De skulle kunna låna några hundratusen kronor till konsumtion. Reglerna synes vara att man då måste betala kringsvid fem procent i ränta, andra betalar två procent. Varför?

Pensioner över garantipensionen har i ett stort intervall inte så stor betydelse. Bostadstillägget sänks och skatten höjs. Kvar blir mindre än 20 procent. Är det rimligt att marginaleffekterna för pensionärer är över 80 procent?

För äldre, som bor på himmet eller som har mycket hemtjänst är det än värre. I Blekinges kommuner kan 100.000 kr mer i pension medföra att inte en enda krona blir kvar. Stat och kommun tar allt.

I vissa intervall är det värre än så. 1000 kr mer i pension ger mindre till egen konsumtion.

Sune Håkansson

Annons
Annons
Annons
Annons