Insändare: Gör Karlskrona djurvänligt
FN:s klimatpanel IPPC betonar i sina rapporter att produktion och konsumtion av kött måste minska betydligt. Köttproduktion kräver stora markarealer och stora mängder vatten, medför stora metanutsläpp och orsakar massavverkning av skog. Kommunerna är en viktig del i den här omställningen. En högre andel växtbaserad kost i kommunala verksamheter kan bidra till att:
● Skapa ett mer hållbart samhälle och uppnå kommunens klimat- och miljömål.
● Höja kvaliteten på maten utan att öka kostnaderna. Flera kommuner vittnar om att de fått utrymme i budget att köpa in mer ekologiskt när de samtidigt lagar en större andel växtbaserat.
● Barn och elever får i sig mer frukt och grönt – i dagsläget äter de i snitt bara hälften av den rekommenderade mängden.
En bra början skulle kunna vara att låta de vegetariska alternativen bli helt växtbaserade och att servera växtbaserat till alla minst en dag i veckan. Även mjölkprodukter har stor negativ inverkan på miljön så att servera helt växtbaserat skulle vara en bra skjuts i rätt riktning för kommunen.
Engagemanget för såväl klimatfrågor som djurrättsfrågor är stort. Jag hoppas att kommunens politiker tar detta på allvar och att vi får se Karlskrona klättra i rankingen till nästa år.
Ami Niglöv, Djurens Rätt Karlskrona