Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Gratis mensskydd!

Skottland är det första landet i världen som erbjuder gratis mensskydd till den kvinnliga befolkningen. Det tycker jag att Sverige också borde göra. Till och med Nya Zeeland har infört gratis bindor och tamponger i alla skolor i landet.
Kvinnor • Publicerad 12 september 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Menskopp, är kanske smidigt och miljösmart men även den kostar pengar.
Menskopp, är kanske smidigt och miljösmart men även den kostar pengar.Foto: Janerik Henriksson/TT

Tjejer får sin mens vid omkring 12 års ålder, vissa får det tidigare medans några får det år senare. Det är något vi tjejer och kvinnor får stå ut med varje månad i nästan hela livet.

”Mensskydd kostar väldigt mycket om man räknar ihop en hel livstid. För den enskilda kvinnan är det en stor kostnad, men för staten skulle det inte vara en stor summa.”
Angelica Sandnes Åkesson

Mensskydd kostar väldigt mycket om man räknar ihop en hel livstid. För den enskilda kvinnan är det en stor kostnad, men för staten skulle det inte vara en stor summa. Under en livstid betalar kvinnan drygt 51 000 till 81 000 kronor medans en man slipper den kostnaden, säger Gudrun Schyman. Man kan ta tabletter som Cyklo F och några använder också p-piller, värktabletter är också ett alternativ, men även dom är dyra. Sådant behöver man också betala under mensveckan.

Annons

Tänk bara på att få sina trosor och byxor nerblödda så man måste tvätta dem. Då går det åt vatten och tvättmedel. Man kanske till och med behöver köpa nya kläder. Nu finns det ju trosor som är till för att användas utan tampong eller binda, det är en smart lösning tycker jag. Finns även återanvändbara menskoppar, det vill säga ett mensskydd som är gjord av antingen silikon eller termoplastisk elastomer.

Men om det ska bli gratis så borde kondomer också bli det eller? Visst är det så, men å andra sidan är det redan gratis på vissa ställen att få kondomer och då bestämmer man ju själv om man ska använda dem eller inte. Däremot kan man tycka att båda är lika viktiga, men själv så tycker jag att det är självklart att mens produkterna ska stå i fokus och att det ska bli gratis.

Man kanske får sin mens under skoltid och inte ha med sig det man behöver så ska det finnas tillgängligt att få på plats. Och då om man inte har råd eller ingenting med sig så får man nöja sig med en bit papper i trosorna, och det är ju såklart inte kul.

Värken under menstiden kan vara så allvarlig att man måste vara hemma från jobbet eller skolan. Som jag skrev innan så har Skottland gjort så att kvinnor har 3 dagar under tiden man har sin mens att få vara hemma, istället för att sjukskriva sig hela tiden.

Därför tycker jag och säkert många andra tjejer och kvinnor att det ska finnas gratis bindor och tamponger i skolan.

Angelica Sandnes Åkesson

Annons
Annons
Annons
Annons