Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Grön hälsa kan rädda liv

Hjärt- och kärlsjukdomar och cancer är de två vanligaste dödsorsakerna i Region Blekinge.
Region Blekinge • Publicerad 31 januari 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En grön hälsostrategi kan rädda liv menar insändarskribenten.
En grön hälsostrategi kan rädda liv menar insändarskribenten.Foto: Johan Valkonen

För att minska risken att drabbas av dessa sjukdomar behöver Region Blekinge en ny grön hälsostrategi som fokuserar på att öka konsumtionen av fullkorn, rotfrukter, baljväxter, nötter, grönsaker och frukt.

En nygjord studie vid Stanford med 22 par enäggstvillingar visar att en vegansk kost förbättrar hjärt- och kärlhälsan på bara åtta veckor. Studien har uppmärksammats av stora tidningar runt om i världen och just nu visas på Netflix-serien “You Are What You Eat: A Twin Experiment”.

Annons

Enligt Hjärt-Lungfonden bidrar hälsosamma matvanor till att minska risken för hjärt-och kärlsjukdom. Vi bör äta mer grönt, byta animaliskt fett mot växtbaserat samt äta mindre rött kött och chark.

Cancerfonden skriver att hälsosamma matvanor kan se ut på många sätt, men grunden är att låta fullkorn, baljväxter (linser, bönor och ärtor), grönsaker och frukt ta plats på din tallrik varje dag, helst vid varje måltid.

”Vi bör äta mer grönt, byta animaliskt fett mot växtbaserat samt äta mindre rött kött och chark.”
Jonas Norberg

Region Blekinge bör ta ansvar för invånarnas välmående genom att införa en grön hälsostrategi. En sådan strategi skulle inte bara rädda liv, utan också bidra till att minska miljö- och klimatpåverkan.

Jonas Norberg

Annons
Annons
Annons
Annons