Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Grön omställning behövs

Nu har Centerpartiet presenterat ett omfattande åtgärdspaket på 7,3 miljarder kronor för en kraftfull grön omställning i hela landet.
Publicerad 3 februari 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En grön omställning behövs, hävdar centerpartiet. Bild: Partiledare Annie Lööf
En grön omställning behövs, hävdar centerpartiet. Bild: Partiledare Annie LööfFoto: Jonas Ekströmer/TT

Det ska bli billigare att välja miljövänligt på landsbygden och utsläppen från transportsektorn ska sänkas. Klimatet är en av vår tids stora ödesfrågor och därför måste vi satsa mer på den gröna omställningen. Då måste det bli billigare att vara klimatsmart, oavsett var i landet man bor.

På många sätt är Sverige ett föregångsland i klimatomställningen. Inte minst tack vare all vår förnybara energi tillsammans med ny grön teknik. Samtidigt kommer ungefär en tredjedel av Sveriges utsläpp från transportsektorn idag.

Annons

Därför lägger Centerpartiet ett stort åtgärdspaket som minskar de fossila utsläppen och gör det billigare att välja miljövänligt för boende och företag på landsbygden. Det är utsläppen som ska jagas, inte bilisterna.

”När bränslepriserna nu stiger kraftigt drabbas de som är beroende av sin bil för att få vardagen att gå ihop allra mest.”
Magnus Larsson, Distriktsordförande centerpartiet, Blekinge

När bränslepriserna nu stiger kraftigt drabbas de som är beroende av sin bil för att få vardagen att gå ihop allra mest. I stor utsträckning människor och företag på landsbygden. Centerpartiet vill därför att skatten på det förnybara drivmedlet ska sänkas, inom den så kallade reduktionsplikten.

Reduktionsplikten ser till att andelen förnybara bränslen som blandas in i bensin och diesel stadigt ska öka. För att Sverige ska nå klimatmålen behöver utsläppen minska med 70 procent till 2030. Då är reduktionsplikten ett väldigt viktigt verktyg och vi ska beskatta de skadliga fossila utsläppen och inte användningen av förnybart.

Samtidigt vill Centerpartiet att Sverige ska få ett reseavdrag som på riktigt gör skillnad för människor i våra gles- och landsbygder. Vi måste få till en ökad produktion av biodrivmedel i Sverige, stoppa skattehöjningen på rena biodrivmedel, samt fördubbla dieselnedsättningen för jordbrukare.

Landsbygden och de gröna näringarna är en viktig nyckel i klimatomställningen. Fokus måste ligga på att sänka utsläppen och fasa ut fossila bränslen, samtidigt som vi ser till att landsbygden inte bär hela kostnaden för omställningen.

Centerpartiets förslag i åtgärdspaketet:

• Sänk skatten på förnybara drivmedel inom reduktionsplikten: 2,7 miljarder kronor 2022

• Stoppa skattehöjningen på rena biodrivmedel

• Reformera reseavdraget med ökat landsbygdsfokus: 3,3 miljarder kronor

• Ökad biodrivmedelsproduktion i Sverige: 600 miljoner kronor

Annons

• Fördubblad dieselnedsättning för jordbruket: 800 miljoner kronor

Magnus Larsson (C), Distriktsordförande, Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons