Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Gubbflytt

Att lämna en våldsam relation är bland det farligaste en utsatt kvinna kan göra, och även om relationen har tagit slut betyder det inte att våldet gör det.
Sverige • Publicerad 7 juli 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Flytta på den som är våldsam.
Flytta på den som är våldsam.Foto: Pi Frisk / SvD / TT

Det finns många kvinnor i Sverige som lever gömda med skyddad identitet på hemlig ort för att undfly en mans våld. Det är inte värdigt ett samhälle där individer ska kunna vara fria.

Centerkvinnorna vill i stället att förövarens frihet begränsas. Kvinnor ska inte behöva gömma sig av rädsla för hotfulla och våldsamma män. Förövaren ska ställas till svars för sina brott, upphöra med sitt beteende och hålla sig på behörigt avstånd för att säkra den våldsutsattas trygghet. Förövaren ska flytta, inte den våldsutsatta. Det kallar vi Gubbflytten.

”Förövaren ska flytta, inte den våldsutsatta. Det kallar vi Gubbflytten.”
Centerkvinnorna
Annons

Centerkvinnorna vill se mer effektiva och omfattande kontaktförbud. Elektronisk övervakning ska vara obligatoriskt och det ska vara möjligt att döma en person till vistelseförbud i ett geografiskt område, till exempel en kommun. En person med vistelseförbud ska anvisas att söka boende på annan ort. Utgångspunkten måste vara att flytta på förövaren.

Vi måste stå på de utsattas kvinnornas sida – nu kräver vi en Gubbflytt!

Centerkvinnorna Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons