Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: I ett land som heter Sverige

Vi bor i ett bra land som heter Sverige men vart är landet Sverige på väg åt vilket håll lutar det?
Sverige • Publicerad 19 mars 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Digitaliserings-storebror ser dig!
Digitaliserings-storebror ser dig!Foto: Johan Nilsson/TT

Vården. Mycket inom vården funkar mycket bra men en del saker funkar mindre bra. Det som är väldigt anmärkningsvärt inom vården i Region Blekinge är att den kan vara väldigt svårt och krånglig att nå sin vårdcentral via telefon.

Så har det nu varit i minst två år - vad gör regionen åt detta?

Annons

Man tvingar liksom folk att gå den digitala vägen via bank-id. Det är ett hån mot många äldre kan man tycka. De äldre som det är riktigt synd om när de behöver hjälp är de som inte har några anhöriga kvar de är helt utlämnade i klorna på samhället .

Kan man lita på vården alla gånger? Man måste våga säga nej och ha lite sunt förnuft för att inte råka ut för onödiga saker exempelvis mig ville man operera pga inflammerade tarmfickor. Men jag sade nej och jag ändrade matvanor och lärde känna min kropp bättre och problemen försvann. Men hade jag gjort som läkaren sa så hade jag blivit opererad helt i onödan.

Byråkratin. Vi har i vårt land mycket onödiga lagar regler som är helt löjliga och onödiga som kostar en massa pengar.

Exempelvis om man har några höns till husbehov så ska dessa registreras hos Jordbruksverket enligt lag. Detta är ju minst sagt löjligt, all sådan onödig byråkratin är kostar pengar och tar tid, trots att vi är digitaliserade.

En anledning att många mindre jordbruk har lagts ner är att det är för krångligt med allt pappersarbete. Jag har hört att Sverige har tre gånger så mycket pappersarbete för småföretag än exempelvis England.

Slöseri inom arbetsmarknadsprojekt. Inom detta område har det de senaste årtiondena slösats miljarder. Pengar har gått rakt ner i fickan på arbetsgivare som exempelvis föreningar småföretagare och så vidare.

Man har haft folk som har varit anställda i föreningar hos enskilda firmor och arbetsgivare har inte betalat något i lönekostnad. Lönen har varit helt statligt bidrag och detta har utnyttjats helt gratis arbetskraft.

Pengarna går rakt ner i fickan på exempelvis fastighetsägare, jordbruksägare osv.

Man har haft arbetsmarknadsprojekt där folk har varit anställda på statligt bidrag men man har inte gjort någon nytta, det har varit upphandlingar hit och dit.

Folk har även fått bidrag för att utbilda sig men man har inte varit ett dugg intresserad men man har fått bidrag. Ett oerhört slöseri.

Annons

Rut och Rot. Dessa bidrag/avdrag borde vara behovsprövade. Det är ju helt galet att en mångmiljonär får avdrag för att Gunnar klipper gräset runt kapitalistens sommarvilla när de med råge har råd att betala fult pris. Det är ju inte rätt att våra skattepengar ska gå dit.

Digitaliserings-storebror ser dig. Vi är digitaliserade och varför har storebror skapat detta? Jo för att vi ska kunna kontrolleras. Man kan se allt som sker i det digitala. Vi är helt kontrollerade.

”Vi är digitaliserade och varför har storebror skapat detta? Jo för att vi ska kunna kontrolleras. Man kan se allt som sker i det digitala. Vi är helt kontrollerade.”
Anders Jönsson

De som tjänar på det digitala är banker stora företag och storgubbar, men vi vanliga små medborgare tjänar inget på detta. Nej det läggs bara mer och mer ansvar på den enskilda människan.

Banker och företag tjänar mer och mer i vinster men inte fasen sjunker priserna. Nej tvärt om. Vi så kallat vanligt folk arbetare blir bara lurade gång på gång.

Nu med det digitala så kan man se hur du rör dig i samhället. Förr fanns det något som hette personlig integritet men det finns inte längre. Personlig integritet är borttagen.

Snart är det väl kameror på offentliga toaletter med så man kan se vem som kissar på ringen.

Sveriges politiker vårt land är i fara. Vi kan inte längre lita på någon politiker för att de säger en sak och gör sedan tvärt om.

Exempelvis vår förre försvarsministern Peter Hultqvist var först helt emot ett Nato-medlemskap. Men sen något år senare så sa han att det var bra att gå med i Nato och att vi skulle ansöka om medlemskap.

Samma sak är det med Ulf Kristersson han sa först att vi kommer inte på något vis samarbeta med Sverigedemokraterna men sedan så samarbetar de med dem i alla fall.

Politiker säger en sak och gör en annan sak Detta kan ju innebära livsfara för Sverige.

Annons

Det finns flera jättestora grupper av folk i vårt land som försöker krossa vår så kallade demokrati. Har vi någon demokrati kvar?

Svenska folket måste vakna ur sin dvala och se vad som sker. Allt är som det är men det är inte som det tycks vara.

Anders Jönsson

Annons
Annons
Annons
Annons