Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Individen före kapitalet

Under rubriken - På spåret mot högre skatter - vill borgerligheten granska Socialdemokraternas skattepolitik.
Publicerad 15 januari 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Borgerligheten sätter kapitalet före individen.
Borgerligheten sätter kapitalet före individen.Foto: Ahn Young-joon

Om vi betonar ordet mot kommer samma rubrik istället att definiera högern skattepolitiska grundsyn. Är då skillnaderna inte större än vad som ryms i betoningen av en enda preposition.

Svaret är jo.

Annons

Borgerlighetens linje låter individen underordnas kapitalet. Tillväxten är central och vinstmarginalerna ledstjärnor. Synsättet lämnar klimatfrågorna åt sina öden, samtidigt som det driver utanförskapen och triggar brottsutvecklingen.

Genom att premiera de lyckade människorna och samtidigt helt sakna den viktiga tilliten till de svagaste och till dem som behöver mest stöd skapar vi utanförskap och parallellsamhällen som bygger de destruktiva klyftor i samhället, som vi allt tydligare ser konsekvenserna utav.

”Genom att vidta åtgärder på bostads- och arbetsmarknaden och inte minst i den för samhället så viktiga för- och grundskolan kan vi bygga mänskligt kapital och på sikt få bättre avkastning än när vi ensidigt räknar tillväxten i kronor och ören.”
Inge Johansson, Kallinge

Genom att vidta åtgärder på bostads- och arbetsmarknaden och inte minst i den för samhället så viktiga för- och grundskolan kan vi bygga mänskligt kapital och på sikt få bättre avkastning än när vi ensidigt räknar tillväxten i kronor och ören.

Då skulle högerns förespråkare kunna börja fundera över varför initierade journalister inte ställer de förväntade frågorna om skatternas baksidor, och varför Magdalena Andersson talar om fördelningspolitik för jämlikhet och rättvisa. Det är högerns politik som driver de sociala orättvisorna, vilket gör att många saknar kapital till en egen bostad. Orättvisorna i samhället är en bidragande orsak till den växande psykiska ohälsan.

S har inte några problem med människor som betalar skatt, sparar och investerar. S har snarare problem med dem som inte vill betala skatt och bidra efter förmåga. Att vid pensioneringen ha ett par miljoner i sin portmonnä är ingen ohemul summa för den lyckade individen tycker privatiseringarnas och marknadiseringens försvarare.

Men den möjligheten skulle finnas även i ett samhälle som sätter individen framför kapitalet, och då utan att behöva se de mindre lyckade över axeln. Inte minst under åren 2006 - 2014 växte klyftorna i takt med avstegen från ett mer solidariskt samhälle. Den utvecklingen kan vi tillsammans ändra på till stort gagn för tillväxten i ett större perspektiv.

Inge Johansson, Kallinge

Annons
Annons
Annons
Annons