Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Inga kärnvapen till Blekinge!

Svenska folket har tillåtits att folkomrösta gällande högertrafik, alkohol, EU och kärnkraft, men när det handlade om att ansluta Sverige till kärnvapenpakten Nato blev det inte ens en debatt.
Kärnvapen • Publicerad 7 maj 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Även i Blekinge?
Även i Blekinge?Foto: TT

Sosseeliten gjorde en u-sväng, spottade sig själv i ansiktet och så var saken klar. Den svenska bombhögerns våta dröm blev verklighet – Sverige anslöt sig till USA:s krigsmakt. Sverige lämnade alliansfriheten och blev därmed ett legitimt militärt mål.

Osäkerheten har således ökat tvärtemot vad politiker, militärer, ledarskribenter och landshövdingar säger. Antingen är de okunniga om det här med orsak och verkan eller drivs de av andra intressen. Som exempelvis den svenska krigsindustrin med Wallenberg i spetsen. Dessa jublar nu eftersom marknaden ökat markant för svenska kapitalister som saluför medel att döda och förinta.

Annons

Nu förbereds ytterligare ett steg. Vårt land ska sluta ett avtal som ger USA rätt att bygga upp sjutton militärbaser i Sverige. I dessa baser kommer amerikanska lagar att gälla utan möjligheter till svensk insyn eller kontroll.

”I praktiken kommer exempelvis en del av Ronneby kommun att bli amerikanskt territorium dit inga svenskar har tillträde.”
Anders Englesson

I praktiken kommer exempelvis en del av Ronneby kommun att bli amerikanskt territorium dit inga svenskar har tillträde. Avtalet kommer att gälla så länge USA vill då det skrivs på tio år, men förnyas automatiskt därefter. Något slutdatum finns inte angivet.

Det kan mycket väl innebära att USA upprätthåller sina militärbaser även om Sverige skulle vilja ha bort dem i en framtid. Det har hänt i andra länder. USA har 750 militärbaser runt om i världen.

Avtalet som det ska tas beslut om i juni innebär att USA har rätt att lagra vapen och material utan några restriktioner och utan möjligheter till svensk kontroll. I liknande avtal i Norge och Danmark finns det inskrivet att kärnvapen inte är tillåtet. Så står det inte i den svenska avtalstexten.

Avtalet kommer i praktiken att innebära att världens mest krigiska nation, det land som startat flest krig sedan andra världskriget, har ockuperat delar av Sverige. När riksdagen undertecknat avtalet finns ingen återvändo. Då har de sålt ut delar av landet kanske för oöverskådlig tid. De har dessutom gett fritt fram för kärnvapen, även här i Blekinge.

Hur kan detta ske utan debatt eller möjligheter för landets invånare att säga sitt? Vi är många svenskar som inte håller med om att militär upprustning skapar fred och att amerikanska militärbaser inom landets gränser skapar trygghet.

Anders Englesson

Annons
Annons
Annons
Annons