Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Ingen gräns på fräckheten

I media rapporteras om fortsatt diskussion i Karlshamns fullmäktige om Karlshamn Energi AB. Nu senast avseende frågetecken om bolagsstyrelsens entledigande av dåvarande VD.
Kritik • Publicerad 8 juni 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bodil Frigren Ericsson (L) får kritik av Jan Andersson.
Bodil Frigren Ericsson (L) får kritik av Jan Andersson.Foto: Johan Hultgren

Bakgrunden är känd. Fullmäktiges majoritet med stöd av L och MED stoppade energibolagets planer att tillförsäkra de anställda, enligt bedömning av bolagsstyrelsen, tillräckligt god arbetsmiljö avseende såväl utrymme som kvalité. Fullmäktiges ingripande kan initialt beräknas till kostnad för bolaget om tiotals miljoner kronor för absolut inget. Därutöver en förlust om cirka tre miljoner kronor årligen i utebliven effektivisering av lokalkostnader.

Karlshamnslagets (med stöd av L och MED) initiativ att stoppa energibolagets planer (vilka för övrigt fått stöd av moderbolaget) fick naturligtvis VD Anders Strange att reagera. Kritik från VD mot ägaren, kommunen, vädrades offentligt. Inte särskilt konstigt alls att styrelsen, mot denna bakgrund, kände sig tvungna att entlediga VD. Att VD måhända inte motsatte sig detta är en helt annan sak.

Annons

Och nu….jo, såväl Bodil Frigren Ericsson (L) som Nicklas Martinsson (MED) riktar nu anklagelser, i vart fall ifrågasätter, bolagsstyrelsens beslut att entlediga Vd och med därtill hörande avgångsvederlag på sammanlagt cirka tre miljoner kronor. Enligt media ifrågasätter Bodil Frigren Ericsson om styrelsen har agerat för bolagets bästa?!

”Vad Bodil med flera har åstadkommit är att en beräknad vinst för energibolaget förvandlats till förlust för redovisningsår 2022”
Jan Andersson

Som det verkar har bolagsstyrelsen dock alltid verkat för bolagets bästa och hade sannolikt fortsatt göra så om inte en Bodil med flera lagt sig i verksamheten och på amatörmässiga grunder hindrat bolagets utveckling. Vad Bodil med flera har åstadkommit är att en beräknad vinst för energibolaget förvandlats till förlust för redovisningsår 2022. Det handlar om tiotals miljoner kronor.

Bodil Frigren Ericsson tycks inte enbart nöja sig med det. Nu tycks hon även ifrågasätta den auktoriserade revisorns förslag till ansvarsfrihet för energibolagets styrelse. Auktoriserad revisor är välutbildad sakkunnig och utifrån det bedömer styrelsens och VD:s arbete under aktuellt verksamhetsår. Bodil Frigren Ericsson är i sammanhanget en novis och bör betraktas som sådan. Men politik är just politik och fräckheten tycks sakna gränser!

Jan Andersson

Annons
Annons
Annons
Annons