Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Inte lätt vara politiker i Ronneby

Det är inte lätt att vara politiker i Ronneby idag och speciellt om man tillhör någon av de två partier som avser att ta över styret i kommunen.
Ronneby • Publicerad 5 maj 2024 • Uppdaterad 5 maj 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kan Ola Robertsson (S) och Roger Fredriksson (M) driva en politik som gör Ronneby bättre är det värt ett försök, tycker insändarskribenten ”Fortfarande Sosse”.
Kan Ola Robertsson (S) och Roger Fredriksson (M) driva en politik som gör Ronneby bättre är det värt ett försök, tycker insändarskribenten ”Fortfarande Sosse”.Foto: Mattias Mattisson

Som socialdemokrat blev jag både förvånad och chockad när jag fick beskedet att S och M, med S som kommunstyrelsens ordförande, förhandlade om att ta över.

Inledningsvis var det för mig en ohelig allians, då M under alla år vari den främste ”fienden” i politiken. De senaste åren har den kartan visserligen ritats om, men det fanns fortfarande kvar en viss motvilja.

Annons

Min första reaktion var då – NEJ. När jag sedan fick lyssna på argumenten och förklaringarna så ändrades bilden en aning.

Många pratar om maktbegär, men det är ju så att ska man kunna förändra samhället så måste man ha makt att göra det.

”Många pratar om maktbegär, men det är ju så att ska man kunna förändra samhället så måste man ha makt att göra det.”
Forfarande Sosse

Även om S inte har en majoritet, dock är det största partiet, så är det lättare att driva en S-politik om man sitter vid rodret. Att det sedan innebär att samarbeta med ett annat parti, i detta fall M, så är det lättare än vara i opposition och hela tiden bli nedröstad, med ofta liten marginal, av den styrande majoriteten.

När man inte har egen majoritet så måste man vara beredd att kompromissa i vissa frågor, men det innebär också att det finns frågor som måste kompromissas från M.

Samarbete mellan S och M sker på flera olika håll i landet och när det gäller de flesta sakfrågorna finns det ingen större skillnad. När jag pratar med kommuninnevånare så har de flesta inget emot att S och M styr, men den stora frågan är Roger Fredriksson. Där är alla jag pratat med överens om att han inte borde sitta kvar.

Nu ägs frågan av honom själv och hans parti, men ett nytt samstyre är mellan två partier och inte mellan två individer.

Båda partierna tappar både medlemmar och väljare initialt på detta samarbete. Går det att visa på, under de kommande två åren, att det går att genomföra en politik som gör Ronneby till ett bättre samhälle för oss innevånare, så är det värt ett försök.

Själv avser jag att stanna kvar som medlem och som politiker ett tag till för att se om det går att driva den politik som jag står för.

Så till alla belackare av S och M – ge detta styre en chans. Sedan kan jag hålla med att en representant för M i kommunstyrelsen ger båda partierna en chans att arbeta för ett medborgarna i Ronneby på ett positivt sätt.

Avslutningsvis så måste jag lägga in att alternativet var inte attraktivt för mig eller någon annan i partiet, med en SD-styrd kommun.

Annons

Ge S en chans och utvärdera detta vid nästa val.

Fortfarande Sosse

Annons
Annons
Annons
Annons