Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Integrera förskola och äldreboende

Förr i tiden umgicks gammal och ung helt naturligt, de äldre bodde ofta i samma hushåll eller väldigt nära och hjälpte till med att passa och uppfostra barnen. Idag glider det bort mer och mer, och i takt med att människor skaffar barn senare i livet blir också den äldre generationen äldre och äldre innan barnbarnen kommer.
Förskola/äldreboende • Publicerad 13 maj 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Förskola och äldreboende bör sammanlänkas, anser kristdemokraterna.
Förskola och äldreboende bör sammanlänkas, anser kristdemokraterna.Foto: Tomas Nyberg

Många skaffar inte barn alls eller har dålig kontakt med sina anhöriga. En hel del äldre sitter ensamma och många yngre har inte några mor- eller farföräldrar kvar i livet eller inom rimligt avstånd.

Detta vill vi Kristdemokrater i Karlskrona ändra på.

Annons

Vi lanserar nu idén att tre integrerade förskolor/äldreboenden uppförs i Karlskrona kommuns skärgård, på Sturkö, i Torhamn och på Hasslö.

Att integrera förskola och äldreboende är i grund och botten en japansk idé som började med en sammanslagning av en förskola och ett äldreboende, vilket gav upphov till den så kallade Kotoen-modellen. Det kunde snart konstateras att det blev ett ömsesidigt utbyte där de gamla trivdes med fart och fläkt och intressantare dagar, medan barnen fick ökade sociala förmågor samt sympati och respekt.

Tanken är att förskola och äldreboende finns var för sig men i en och samma byggnad. Det ska finnas ett gemensamt tillagningskök där maten lagas på plats till både förskola och äldreboende, samlingslokaler och en utemiljö där barn och äldre kan mötas och fika tillsammans, samtidigt som det måste finnas regler och riktlinjer för hur man säkerställer de miljöer som endast är för barn eller äldre.

”Vi måste verkligen hjälpa varandra och de gemensamma åtagandena börjar här och nu med att tillsammans forma nästa generation.”
Bengt Jönsson, Billy Åkerström och Pelle Nordensson, kristdemokraterna

Samtidigt är det mycket viktigt att understryka att sammanlänkningen av de båda verksamheterna på ett bra sätt med naturliga gemensamma stunder som verkligen ger något extra till både barn och äldre självklart måste erbjuda varje individ valet om de vill delta i dessa möten över generationsgränserna eller inte.

Det ligger väldigt mycket i uttrycket ”It takes a village to raise a child” (”Det krävs en by för att uppfostra ett barn”). Vi måste verkligen hjälpa varandra och de gemensamma åtagandena börjar här och nu med att tillsammans forma nästa generation.

Kristdemokraterna i Karlskrona

Bengt Jönsson

Billy Åkerström

Pelle Nordensson

Annons
Annons
Annons
Annons