Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Israel har det största ansvaret

I offentliga verksamheter står representanter för idrott, kultur etc. ofta upp för mänskliga rättigheter. Att inte välkomna Israel till Eurovision Song Contest i Malmö vore en sådan rättskaffens signal.
Melodifestivalen • Publicerad 30 januari 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att inte välkomna Israel till Eurovision Song Contest i Malmö vore en rättskaffens signal.
Att inte välkomna Israel till Eurovision Song Contest i Malmö vore en rättskaffens signal.Foto: Nathan Reinds

Om vi ser till den israeliska statens agerande i Gaza och dess konsekvenser där, så går det inte att definiera de attackerna som enbart självförsvar. Israel har åstadkommit en humanitär katastrof i Gaza.

Hamas attack mot Israel liksom alla angrepp mot judar världen över ses naturligtvis med avsky av alla. Men den växande antisemitismen idag I Sverige och annorstädes är i grunden inte riktad mot judar, utan den har sitt upphov i historiska övergrepp mot palestinier iscensatta av västmakternas dåliga samveten efter 2:a världskriget och av den israeliska statens politik.

Annons

Varken föreställningen om judarna som Guds utvalda folk, rädsla för eller konkurrens från judarna, eller judarna som ansvariga för Jesus död driver längre judeförföljelserna. Och de judiska idéerna som var avsedda att spridas för en bättre värld har istället blivit till en militärmakt som står för ockupation och förtryck.

Att synliggöra människorättsaspekterna måste inbegripa båda parter. Alla fördömer Hamas attacker, men många försöker också se hur konflikterna har kunnat komma till denna vägs ände.

Staten Israels politik bär ett stort ansvar för judars utsatthet i världen. Som den starkaste parten och med stöd av bland andra USA har Israel utövat sin makt över den palestinska befolkningen allt sedan 1960-talet bland annat genom olaglig ockupation av palestinska områden. Som den starkaste parten har Israel det största ansvaret för initiativ till dialog och fredsförhandlingar.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu får med rätta kritik såväl internationell som från egna medborgare. Att gisslan släpps och får återföras till Israel kan ge upphov till vapenvila men inte till avslutning av kriget.

Nya konflikter kommer hela tiden att uppstå så länge inte båda parters aspekter får utrymme I en fredsuppgörelse.

”Med nuvarande 'självförsvar' kan Israel utplåna Gaza och dess befolkning samt möjligen Hamas, men nya terrorgrupper kommer då fortsätta att växa I de olösta konflikternas spår.”
Inge Johansson

Tvåstatslösningen torde vara den rätta vägen förutsatt att även palestiniernas röster får komma till tals I den. Tidigare förslag till tvåstatslösning har varit på staten Israels villkor. Netanyahu avvisar en tvåstatslösning.

Med nuvarande”självförsvar” kan Israel utplåna Gaza och dess befolkning samt möjligen Hamas, men nya terrorgrupper kommer då fortsätta att växa I de olösta konflikternas spår.

Inge Johansson

Annons
Annons
Annons
Annons