Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Israelisk apartheid måste upphöra

Israel tillämpar en politik mot de palestinier som lever under dess kontroll som kan jämställas med apartheid.
Publicerad 12 februari 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
osättningen Efrat, en av de största bosättningarna i Gush Etzion-blocket söder om Jerusalem.
osättningen Efrat, en av de största bosättningarna i Gush Etzion-blocket söder om Jerusalem.Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Denna politik har varit i kraft sedan Israels tillblivelse 1948, oavsett om en höger- eller vänsterregering suttit vid makten, och tar sig uttryck i olika lagar och praktik riktad mot palestinierna – både i Israel och på de av Israel ockuperade palestinska områdena.

Det är slutsatserna i en mycket omfattande och detaljerad rapport av Amnesty International som publicerades i början av februari.

Annons

Den israeliska politiken syftar, enligt Amnesty, till att säkra en judisk majoritet inom alla de områden man kontrollerar, och hålla palestinierna samlade inom enklaver med sämre standard, sämre service och ökad trångboddhet. En politik som utgör apartheid enligt såväl FN:s konvention om brottet apartheid som Romstadgan för Internationella Brottmålsdomstolen (ICC).

Idag utgör araber, framför allt palestinier, 21% av medborgarna i Israel. Formellt har de samma rättigheter men i praktiken lever palestinierna i trångbodda samhällen i Galiléen i norra Israel och utspridda i små samhällen i Negevöknen i södra Israel.

Närmare 60 olika lagar hindrar icke-judar att ta vilka arbeten som helst, bosätta sig där man önskar eller gifta sig med vem man vill. I Jerusalem utgör 358.800 palestinier 38% av befolkningen. Hälften bor i segregerade enklaver avskurna med murar och stängsel från resten av staden. I östra Jerusalem, tänkt huvudstad i Palestina, har drygt 225.000 judiska israeler slagit sig ner i 13 så kallade bosättningar, illegala enligt internationell lag.

Palestinierna i det annekterade Jerusalem kan inte rösta i israeliska nationella val, endast palestinska lokalval, och har inget medborgarskap utan bara ”permanent uppehållstillstånd” - något som när som helst kan återkallas. Tusentals uppehållstillstånd har dragits in.

”Det händer att bosättare helt enkelt tränger sig in i palestiniers hem och beslagtar en del av utrymmet – så att familjerna tvingas dela sitt hus med ockupanter.”
Gunnar Olofsson

Samtidigt hävdar bosättarorganisationer, i vissa fall med utslag i domstol, sin "rätt" till egendom i östra Jerusalem som tillhörde judar före delningen och kriget 1948. Det händer att bosättare helt enkelt tränger sig in i palestiniers hem och beslagtar en del av utrymmet – så att familjerna tvingas dela sitt hus med ockupanter. Samma ”rätt” till egendom som palestinier förlorade i västra Jerusalem 1948 finns inte.

På det ockuperade Västbanken bor i nuläget drygt 440.000 bosättare i 132 bosättningar. Bosättarna, som har tillgång till egna vägar och slipper krångliga procedurer i militärposteringar, lyder under civil israelisk lag, medan närmare tre miljoner palestinier i samma område styrs med hjälp av drygt 1.800 ”militärorder” - som allvarligt försvårar vardagsaktiviteter som att komma till arbete och skola, få tillgång till hälsovård eller bara besöka varandra.

Israel har skapat och vidmakthåller ett system av systematiskt förtryck och kontroll av palestinierna - någonting som alltså utgör brott enligt FN:s konvention mot apartheid och Romstadgan för ICC.

Gunnar Olofsson, Borås Palestinagrupp

Annons
Annons
Annons
Annons