Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: J-la tragiskt, Swedbank

För en tid sedan hjälpte jag en kompis som är på väg att flytta till Tyskland att sälja ett hus.
Publicerad 30 maj 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Utan Bank-ID är det kört.
Utan Bank-ID är det kört.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ett trevligt tyskt par köpte huset och betalade. På grund av att min vän åker till sitt nya hemland så beslutade vi oss för att huspengarna skulle gå till ett konto som jag enbart använder för liknande saker.

Den tyska banken satte över pengarna och så långt var allt lugnt. Jag swishade honom 150.000:- som är maxbeloppet för swish. När jag sedan skulle sätta över resterande 50.000:- då började helvetet.

Annons

Jag fick ett meddelande från banken, ringde upp och förklarade och då valde fru Snorklund att spärra alla konton, jag är kund i tre banker samt att spärrade mitt Bank-ID.

Full respekt för att banken reagerar när saker som de anser är misstänksamma. Full respekt för att de spärrar mina konton i den bank där transaktionerna sker. Full respekt för att banken vill ha en förklaring men att tillåta en swish på 150.000:- och sedan spärra allt för 50.000:- är märkligt.

Dessutom att spärra Bank-ID är i det närmaste helt j-la tragiskt.

I dagsläget så är Bank-ID det inloggningssätt som alla kräver. Under helgen fick jag en blödning i ögat med efterföljande blåtira, efter samtal med 1177, där jag också skulle ha loggat in med Bank-ID fick jag beskedet att åka in akut till sjukhuset. Jag skulle beställa sjukresa men kom då på att den skall betalas kontant vilket ju inte går eftersom jag inte har kontanter och mina bankkort är spärrade.

Jag blev tvungen att avstå mitt akutbesök med oro för mitt öga.

Efter fyra dagar fick jag ett brev av Swedbank där jag skulle förklara vart pengarna kom ifrån. Jag skrev en förklaring, skickade med köpehandlingarna men fortfarande så är mina konton spärrade.

Det som tog en sekund att genomföra har nu tagit fyra dagar och fortfarande har inget hänt.

En fråga till banken är ju, hade det inte räckt att spärra kontona men låta mina andra konton vara i gång. Sårbarheten får ju katastrofala effekter. Har inga kontanter, inga kort funkar, ingen möjlighet att ens handla mat eller annat som behövs. dessutom skulle min hemtjänst dras via autogiro, mitt telefonabonnemang dras via autogiro.

Fick ett mail att telefonabonnemanget kommer att blockeras då fakturan inte är betalt.

Bankens agerande står inte i proportion till händelsen!

Annons

Skärp er Swedbank.

Kommer naturligtvis att byta bank efter detta!

Stefan Lindkvist

Annons
Annons
Annons
Annons