Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Jimmie Åkesson har rätt

Som boende i Ronneby har jag under många år hört planen lyfta från F 17 i Kallinge.
Ukraina • Publicerad 5 maj 2024 • Uppdaterad 5 maj 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Han har rätt!
Han har rätt!Foto: Christine Olsson/TT

Det har alltid varit en påminnelse om att vi har ett starkt försvar som står redo att skydda vårt land. Därför blir jag förbluffad när vissa politiker föreslår att vi ska skänka bort nästan allt militärt material till Ukraina.

Har de huvudet under armen igen? Har vi inte lärt oss något från tidigare nedrustning, när militära regementen lades ner över hela landet?

Annons

Jimmie Åkesson har rätt när han säger att det måste finnas ett tak för hur mycket militärt material vi skickar till Ukraina. Att stödja Ukraina i deras kamp mot rysk aggression är viktigt, men att tömma våra egna lager är oansvarigt och riskabelt.

”Jimmie Åkesson har rätt när han säger att det måste finnas ett tak för hur mycket militärt material vi skickar till Ukraina. Att stödja Ukraina i deras kamp mot rysk aggression är viktigt, men att tömma våra egna lager är oansvarigt och riskabelt.”
Hans Karlsson

Historien har visat oss vad som händer när vi avrustar för mycket och för snabbt. Att inte ta hänsyn till Sveriges egna behov är att riskera vår nationella säkerhet.

Att sätta ett tak för militärt bistånd handlar inte om att vi inte stöder Ukraina, utan om att vi använder sunt förnuft och tar ansvar för vårt lands försvar. Vi har precis börjat återuppbygga vårt försvar efter år av nedrustning och naivitet. Att skicka bort för mycket av våra resurser kan lämna oss sårbara om säkerhetsläget skulle förvärras.

För att ha en balanserad försvarspolitik behöver vi:

Fortsätta stödja Ukraina utan att tömma våra egna lager av ammunition och krigsmaterial.

Se till att F 17 och andra militärbaser har tillräckligt med resurser för att möta sina uppgifter.

Lära av tidigare misstag och inte låta politisk retorik underminera vårt försvar.

När politiker föreslår att vi ska skicka bort allt vi har, måste vi fråga dem om de verkligen har lärt sig något från tidigare decenniers nedrustning. Sveriges försvar är för viktigt för att behandlas så lättvindigt. Vi måste ta ansvar för vår egen säkerhet och se till att vi har en robust och hållbar försvarspolitik.

Jimmie Åkesson har rätt – vi behöver ett sunt förnuft när vi hanterar vårt försvar.

Hans Karlsson

Annons
Annons
Annons
Annons