Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Kan Vattenborgen bli ett nytt Vita Briggen?

Först kan vi konstatera, visst kunde den politiska förankringen och hanteringen kring Vattenborgen skötts annorlunda och visst kan man göra en tredje oberoende värdering. Det är vi säkert överens om.
Karlskrona • Publicerad 22 oktober 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vita briggen, det gamla fängelset som skämmer infarten till Karlskrona - ska Vattenborgen bli något liknande?
Vita briggen, det gamla fängelset som skämmer infarten till Karlskrona - ska Vattenborgen bli något liknande?Foto: Mattias Mattisson

Vi ställer oss dock frågan, vill vi i Karlskrona riskera få ett nytt Vita Briggen-bekymmer alltså fd fängelset i Karlskrona som nu har stått tomt många år och skämmer infarten till staden.

Ägarna har inga som helst ambitioner att vårda och utveckla fastigheten. Skulle detta i framtiden även kunna bli fallet för Vattenborgen om inte kommunen köper?

Annons

Jo visst kan det bli så!

Risken utgörs av vem som i framtiden kan komma att äga Vattenborgen när man om några år bytt ägare ett par tre gånger och kanske vanvårdar Vattenborgen till förfall.

Karlskrona har också ”blivit” med en studentbåt! Ett annat exempel har i dagarna dykt upp i Orrefors med gängkopplingar!

Politiska ledningen i Nybro är skärrad enligt lokalmedia. Vi kan måla upp många risker som vi absolut inte vill se Vattenborgen i Karlskrona utsättas för. Riskerna finns om vi har otur, vem vill ta det ansvaret?

Vi menar att Karlskrona kommun skall köpa Vattenborgen för att kommunen skall ha rådighet att själv bestämma innehåll och vårdas rätt i synnerhet i detta extremt centrala läge vid Stortorget omgiven av våra kyrkor, rådhus och konserthus.

Ett alternativ är kanske bordläggning och göra en tredje oberoende värdering, men försenar förstås ett förvärv och start av ett värdigt besökscenter.

Vi vill slå fast att vi inte har några synpunkter på nuvarande fastighetsägares skötsel och som haft ambitioner att hyra ut till näringsidkare.

Ett utmärkt tillfälle för ett framtida besökscentrum.

Nu är det fjärde gången gillt som kommunen fått möjlighet att köpa tillbaka Vattenborgen. Kan ett besökscentrum för vårt kulturarv/världsarv få en bättre placering i staden avseende både läget mitt i staden och i en byggnad som ingår i vårt världsarv.

Dessutom är denna placering på den södra delen av torget i stort behov av aktivitet och mer folkliv.

Annons

Vi föreslår ett kommande besökscentrum i Vattenborgen med information för Karlskronabor, för turism och evenemang.

”Vi föreslår ett kommande besökscentrum i Vattenborgen med information för Karlskronabor, för turism och evenemang.”
Carl-Axel Ottosson och Christer Rydberg, Karlskrona

Här skulle det vara utmärkt att visa vårt kulturarv med t ex utställningar, film, digitala och mobila upplevelser. Det finns många attraktiva befästningar, kruthus och anläggningar som varken vi Karlskronabor eller turister kan besöka utan båt och nycklar till de stora hänglåsen som stänger oss ute för besök.

Ställ dig frågan själv: har jag varit inne och fått sett det finaste kruthuset vi har, Koholmen? Fler exempel förutom Koholmen, kruthusen Mjölnarholmen och Ljungskär, fyren Godnatt, Kurrholmen och Utklippan m.fl. i skärgården som idag inte lätt kan besökas.

I ett besökscentrum i Vattenborgen kan man även presentera den norra landsbygden, skärgården och vårt andra världsarv Biosfärsområde Blekinge Arkipelag.

Dessa kan med fördel visas i ett modernt, aktivt och attraktivt besökscentrum. Med en placering här behövs inga ”informationskuber” för att informera turister med extrapersonal över sommaren som nu varit nödvändiga att ha på torget då en centralt placerad turistbyrå saknats.

Vi är varken politiskt engagerade eller experter på fastigheter, men vi älskar vår stad och vill skapa förutsättningar för ett värdigt mottagande för besökare/turister och för oss boende.

Vår insändare kommer säkert bemötas med motstånd, men det får vi ta!

Vår förhoppning är dock att det är fler som instämmer.

Vi som sticker ut hakan

Carl-Axel Ottosson och Christer Rydberg, Karlskrona

Annons
Annons
Annons
Annons