Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Karlskrona kan bättre

Karlskrona står inför avgörande utmaningar. En del delar vi med de många andra kommuner; omställningen till ett klimatsmart samhälle, en åldrande befolkning som kommer att kräva en utbyggd omsorg samt havsnivåhöjningen, en svag befolkningsutveckling.
Karlskrona • Publicerad 10 september 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kommunalrådet Sandra Bizzozero, Socialdemokraterna i Karlskrona (t.v.)
Kommunalrådet Sandra Bizzozero, Socialdemokraterna i Karlskrona (t.v.)Foto: Privat

Karlskrona tappar mark och position jämfört med kommuner i omgivningen. På sikt är det en allvarlig utveckling eftersom det urholkar möjligheten att bygga en stark kommun, ett välmående län och framgångsrika företag som kan attrahera människor. Det är hög tid att kraftfullt agera för att bryta trenden. Vi behöver satsa med tillväxt och jobb i fokus för att klara framtidens utmaningar.

I Karlskrona finns en utmärkt jordmån för tillväxtsprång inom spännande framtidsområden. Ett av de mest spännande områdena sammanfaller med Karlskronas historiska roll och uppgift. Det området är marinteknik och utbyggnaden av havsbaserad vindkraft. Redan när Karlskrona grundades samlades världsledande marinteknisk kompetens i staden. Under de drygt 340 år som gått har det kontinuerligt utvecklats innovationer, konstruktioner och tillverkning av marintekniska produkter i Karlskrona.

Annons

Idag finns fortfarande världsledande kompetens inom delar av det marintekniska området kvar. Här byggs några av världens mest avancerade övervattensfartyg och ubåtar; här konstrueras några av världens längsta och mest kvalificerade offshorekablar; här byggs världsledande säkerhets- och brandsystem; här finns en unik kompetens inom sjöövervakning och bevakning; här finns flera nationella myndigheter med en unik marinteknisk kompetens. Allt detta finns dessutom i en unik världsarvsmiljö som en extra attraktionsfaktor.

I vår kommun finns nu flera aktörer inom offentlig och privat sektor en vilja och ett intresse för att bygga vidare på vår marintekniska historia och kompetens för att göra ett rejält tillväxtsprång in i framtiden. Vi har erfarenhet av och kunskap om vad en gemensam tillväxtresa kan resultera i genom satsningen som gjordes på nittiotalet inom telekommunikation och på Telecom City. Vi har startat arbetet för att genom ett långsiktigt samarbete skapa nya tillväxtmöjligheter inom marinteknikområdet.

Tillsammans ställer vi oss i spetsen och kommer att ta flera nya initiativ för att fånga de möjligheter som vi gemensamt ser. Tillsammans har vi en unik chans att bygga en stark kommun, ett välmående län och locka framgångsrika företag och kompetenta människor att etablera sig i Karlskrona och i Blekinge.

”Här i Karlskrona kommun kan 5000 nya jobb växa fram till 2030 inom den gröna omställningen. Havet är vårt oljefält, vår historia och vår framtid.”
Sandra Bizzozero, socialdemokraterna, Karlskrona

Här i Karlskrona kommun kan 5000 nya jobb växa fram till 2030 inom den gröna omställningen. Havet är vårt oljefält, vår historia och vår framtid. Karlskronaborna har två val. Att välja jobb och utveckling eller de som bara ser problem och inga lösningar. Vi socialdemokrater väljer alltid jobb och utveckling framför att backa in i framtiden. Vi kan bättre och det ”gaur” visst.

Sandra Bizzozero (S), Kommunstyrelsens ordförande Karlskrona

Annons
Annons
Annons
Annons