Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Karlskrona måste agera för att bli en attraktiv studentstad

Karlskrona kämpar i underläge när det kommer till det nyss publicerade resultatet av Sveriges bästa studentstäder.
Karlskrona • Publicerad 18 mars 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kan Karlskrona bli en attraktiv studentstad?
Kan Karlskrona bli en attraktiv studentstad?Foto: William Brunius/TT

Med en placering som nummer 16 är staden långt ifrån toppen.

Anledningarna till den dåliga placeringen hänger till stor del på områdena karriärmöjligheter, studentboenden, och ett livligt studentliv. Särskilt anmärkningsvärt är stadens brist på extrajobb för studenter, där vi rankas sist i hela landet.

Annons

Detta, i kombination med begränsade bostäder och tillgången till ett bra studentliv, placerar Karlskrona i en ogynnsam position.

Den naturliga och havsnära miljön och den rika historien gör visserligen Karlskrona till en attraktiv plats att bo på för många. Men frågan är om detta räcker för att locka och behålla studenter från BTH? Svaret tycks vara nej.

Efter avslutade studier ser många sin framtid någon annanstans, kanske gärna i Malmö, Kristianstad, Kalmar eller den plats man flyttat ifrån.

Denna bild förstärks ytterligare av nyheten om att Blekinges sista nattklubb snart stänger sina dörrar - ett tecken på en stad som saknar strategi för sina unga invånare.

”Efter avslutade studier ser många sin framtid någon annanstans, kanske gärna i Malmö, Kristianstad, Kalmar eller den plats man flyttat ifrån.”
Melvin Holmberg

I jämförelse med Hässleholm, som både har mindre antal ungdomar och avsaknad av högskola, ändå lyckas upprätthålla en nattklubb, pekar på en miss i Karlskronas strategi för att locka och behålla unga. Frågan är: Finns det överhuvudtaget en strategi?

För att vända trenden och göra Karlskrona till en attraktiv stad för studenter krävs konkreta åtgärder. Här är två förslag:

Utökade bostadsmöjligheter. Det ska vara enkelt och överkomligt för studenter att hitta bostad i Karlskrona. Utan tillräckligt med studentbostäder till rimliga priser är det svårt att locka till sig studenter.

Stärk samarbetet med näringslivet. Kommunen, kanske tillsammans med regionen, behöver fördjupa dialogen med det lokala näringslivet. Hur kan vi gemensamt skapa fler jobbmöjligheter för studenter, inte bara under sommarhalvåret utan året om.

Karlskrona har potentialen att vara en fantastisk studentstad. Med rätt ledarskap och vision kan vi locka studenter att inte bara komma hit för sina studier, utan också välja att stanna kvar efter examen.

Det är hög tid för Karlskrona kommun att ta tag i dessa utmaningar, formulera en tydlig strategi och agera. Framtiden för Karlskrona som studentstad hänger på det.

Annons

Melvin Holmberg

Annons
Annons
Annons
Annons