Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Karlskrona - med vind i snurrorna

Jag tycker det vore en utmärkt idé att byta Karlskronas kommunslogan till "Karlskrona - med vind i snurrorna".
Karlskrona • Publicerad 5 september 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Magnus Manhammar, socialdemokratisk riksdagsledamot, föreslår ”Karlskrona - med vind i snurrorna” som kommunslogan.
Magnus Manhammar, socialdemokratisk riksdagsledamot, föreslår ”Karlskrona - med vind i snurrorna” som kommunslogan.Foto: Andreas Blomöf

Därför har jag nu lämnat in ett medborgarförslag som föreslår just det. Anledningen är den otroligt stora vindkraftspotentialen som finns utanför Karlskronas och södra Sveriges kust.

Karlskrona har potentialen att bli Sveriges vindkraftshuvudstad och det skulle innebära otroligt mycket positivt för alla oss som bor här och även för hela Blekinge och Sverige. Många brukar klaga på hur mycket det blåser här i Staun, låt oss istället använda det till vår fördel.

”Många brukar klaga på hur mycket det blåser här i Staun, låt oss istället använda det till vår fördel.”
Magnus Manhammar, socialdemokraterna
Annons

Om alla vindkraftsparkerna utanför Sydsverige skulle bli verklighet skulle deras energiproduktion motsvara tre gånger så mycket energi som hela Sveriges energikonsumtion idag. Det skulle innebära väldigt mycket lägre energipriser än idag och tusentals nya lokala jobb i Blekinge.

Vindkraftssatsningarna ska också i samtliga fall självklart ske i nära samverkan och samförstånd med försvaret. Det här är något alla samhällssektorer kan tjäna på precis som utbyggnaden gjort i Danmark och i Tyskland.

Vindkraftsföretagen tittar också på stora investeringar i lagring av elen i exempelvis vätgasbatterier så att elen kan användas också då det inte blåser.

Jämförelsen med att vindkraftspotentialen utanför vår kust är som Sveriges motsvarighet till ”de norska oljefälten” är inte långt borta. Dessa svenska ”vindkraftsfält” utanför södra Sveriges kust kan innebära svenskt energioberoende, mycket lägre energipriser, tusentals nya jobb och stora offentliga inkomster som vi kan lägga på välfärden och på försvaret.

Magnus Manhammar, Karlskronabo, Riksdagsledamot (S)

Annons
Annons
Annons
Annons