Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Kärnkraft horribelt

Nu vill borgarna bygga flera kärnkraftverk, för att det blir flera elbilar, och andra produkter som drivs med el. Ingen satsning på onödiga energikällor.
Kärnkraft/kärnvapen • Publicerad 13 december 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kärnkraftsavfall, ett olösligt problem anser insändarskribenten.
Kärnkraftsavfall, ett olösligt problem anser insändarskribenten.Foto: Rick Bowmer

Man måste veta hela händelseloppet, från uranbrytningen till avfallet, inte enbart veta vad som händer vid varje enskilt kärnkraftverk när det är i drift. Vid uranbrytningen frigörs stora mängder med koldioxid, bara kolet, naturgasen och oljan har mera. Malmen innehåller endast 2-3 %.

För att skilja dom åt används gifter, som blir kvar i naturen. Därefter skall uranet omvandlas till plutonium. Då går åt mera energi vilket tillsammans med uranbrytningen drar mer än vad ett kärnkraftverk ger. Det går aldrig att lösa problemet med avfallet, som medför stora risker för många generationer. De som skall sanera och riva ett nerlagt kärnkraftverk utsätts för stora risker.

”Det går aldrig att lösa problemet med avfallet, som medför stora risker för många generationer.”
Jörgen Svensson
Annons

Generation 4-kärnkraft och SMR-tekniken är inte heller något att satsa på. Det på grund av att kylplattorna inte fungerar. Kärnkraften medför också kärnvapen.

Horribelt. Alla denna fakta är från de forskare som har helhetssyn, grundsyn, som ser till det förebyggande och hållbara.

Jörgen Svensson, Tving

Annons
Annons
Annons
Annons