Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Kärnkraft i Blekinge dyr hemläxa

Kärnkraft i Blekinge med mindre modulära reaktorer - billiga valpoäng eller dyr hemläxa?
Publicerad 10 februari 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kärnkraft ingen quickfix för Blekinge.
Kärnkraft ingen quickfix för Blekinge.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

I vinter har vi för första gången på överskådlig tid drabbats av dyr el i Sydsverige. Detta har som de flesta vet flera olika orsaker. Bland dessa kan nämnas att Sverige inte byggt ut så att el kan överflyttas på ett bra sätt i Sverige.

Vattenkraften har försvårats på grund av att älvarna frös tidigt. Det har varit perioder där vindkraften inte haft så hög produktion och inte minst så påverkas vi också av elmarknadens höga priser på energi i resten av Europa.

Annons

Massiv kritik har riktats mot regeringen och sammanfattningsvis kan sägas att det blev ett bryskt uppvaknande gällande att utbyggnad av överföring skulle ha varit klar nu när den behövs.

Dock är det ju inte helt okänt att Sverige tagit ett beslut om att kärnkraften skulle stängas ner. Detta datum har nu varit känt i många år - har det då satsats på utbyggnad av förnybar energiproduktion trots att detta varit känt?

Nej det har det inte då flertalet partier röstat nej vid flertalet tillfällen gällande havsbaserad vindkraft exempelvis.

Det kan då tyckas vara billiga poänger att plocka, speciellt i valtider, att gå ut och göra uttalande om att mindre modulära reaktorer borde byggas i Blekinge, som om det vore en quickfix på Sveriges brist på att åtgärda den stängning av kärnkraft som varit bestämd sedan 1980.

Dessutom har vi tvingats stänga flera reaktorer på grund av problem eller på grund av att det inte finns någon plan för slutförvaringen.

Den 15 december 2021 publicerade Tidningen Näringslivet en artikel om små modulära reaktorer. Det ska nämnas att det i Sverige ännu inte kan beslutas om något sådant här med de lagar vi har idag. Bara det kan ta ett tag att ändra på. De länder som planerar ta detta i drift räknar med att det tar mellan 6-10 år. Alltså troligen inte förrän i början av 2030-talet.

Samtidigt som små moduler ger mindre restavfall ska det nämnas att det trots allt fortfarande skapar farligt restavfall som ska slutförvaras någonstans. Detta har vi som bekant ännu ingen säker lösning för.

”Samtidigt som små moduler ger mindre restavfall ska det nämnas att det trots allt fortfarande skapar farligt restavfall som ska slutförvaras någonstans. Detta har vi som bekant ännu ingen säker lösning för.”
Miljöpartiet, Blekinge

Eftersom detta är en ny teknik så finns ingen direkt forskning på varken säkerhet eller risker. Dessa små kärnkraftverk sägs kunna ligga intill industrier och även i närheten av tätbebyggda områden.

Så att detta skulle vara en quickfix för Blekinge är väl knappast troligt. Däremot kan det definitivt vara en test av hur valvindarna blåser. Kanske så pass kraftigt att ett och annat vindkraftverk hade gått att ta i drift.

Mia Persson Miljöpartiet Ronneby

Annons

Lova Necksten Miljöpartiet Ronneby

Björn Gustavsson Miljöpartiet Karlskrona

Britt-Marie Jonsson Miljöpartiet Sölvesborg

Annons
Annons
Annons
Annons