Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: ”Kasta maten istället för att äta upp”

Kasta maten istället för att äta upp allt!
Matsvinn • Publicerad 16 september 2023 • Uppdaterad 19 september 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Mat som ska kastas. Utmärkt!
Mat som ska kastas. Utmärkt!Foto: Johan Valkonen

Möjligt att du nu satte kaffet i halsen, men om du läser färdigt, så kommer även du att förstå hur världens livsmedelsproduktion fungerar och måste fungera och hur jag har kommit till denna slutsats.

Svinnet är något naturligt som man inte bör göra något åt.

Annons

Av allt som odlas på jordens alla åkrar under 1 år så är det knappt 40 % som hamnar i våra butiker, resten försvinner i form av svinn.

Hos odlaren i landet där borta någonstans, kan svinnet handla om missväxt, bristande infrastruktur eller en sådan enkelt sak som brist på fruktlådor.

Det kan också handla om att EU har bestämt hur rak en gurka måste vara för att få säljas i Europa osv.

Odlaren säljer i sin tur sina varor till en importör som också har ett svinn under sin hantering.

Tomaterna hinner ruttna eller bananerna mogna för snabbt och på så vis förlorar de en stor del av sin vikt.

Importören säljer sina varor till en grossist som också har ett svinn under sin hantering. Och grossisten säljer sedan varorna till butiken som också har ett stort svinn.

I butiksledet handlar svinnet vanligtvis om att ”bäst före datumet” hinner passera. Butiken säljer sina varor till oss konsumenter som bär hem kasse efter kasse och det finns undersökningar på hur mycket vi i konsumentledet kastar av allt vi köper hem.

Vi bör inte göra något åt detta svinn, för svinnet är konstant och måste finnas där, om vi inte vill svälta ihjäl. Om vi konsumenter hade ätit upp allt vi köpte hem, skulle butiken sälja mindre och få på så vis ett ökat svinn istället.

Om exempelvis butiken lyckas sälja alla sina varor innan bäst före datumet passerar, så skulle butiken handla mindre av sin grossist som i sin tur skulle få ett ännu större svinn.

Grossisten skulle då köpa mindre mängd av importören, vilket skulle leda till att importören skulle få ett ökat svinn istället.

Annons

Importören skulle tvingas anpassa sina livsmedelsinköp hos odlaren i landet där borta någonstans som då sitter där med Svarte Petter på hand och inte kan göra något.

Får inte odlaren sälja sina varor så lär han inte heller odla för export och då kommer vi att svälta ihjäl.

Svinnet är konstant och måste alltid finnas där och vi ska bära det solidariskt.

Om exempelvis ett kommunalt skolkök lyckas minska sitt svinn med exempelvis 10 %, så är detta inget man bör applådera, för det enda som egentligen har hänt, är att svinnet uppstod istället någon annan stans.

Men är det då inte bättre att eleverna i skolan äter upp maten istället för att kasta den?

Absolut inte, skulle jag våga påstå… Kastad mat kan komposteras och bli till en bördig odlingsjord, medan mat som äts upp istället kommer att belasta undermåliga kommunala reningsverk när den vill ut igen.

Stefan Svensson

Annons
Annons
Annons
Annons