Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Klockan klämtar för jämställdheten i Europa

Uttalande från Centerkvinnorna Blekinge årsmöte 23 mars:
Centerkvinnorna • Publicerad 24 mars 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Abir Al-Sahlani, Europaparlamentariker, Centerpartiet.

Det stundande valet till Europaparlamentet handlar om värderingarna som ska forma den kommande generationens Europa.

Vilket samhälle och vilken union ska vi dela tillsammans med alla andra medborgare i EU.

Annons

Vi ser det som sker i delar av EU. Aborträtten har i princip avskaffats i Polen. I Ungern tvingas kvinnor som vill göra abort att först lyssna på ”fostrets hjärtslag”. Samtidigt som ytterhögern i EU-parlamentet försöker smyga in förändringar som nekar kvinnor rätten till preventivmedel.

Centerkvinnorna är en politisk kraft som aldrig viker ner sig. Vi är dom som varje dag arbetar målmedvetet för ett liberalt, fritt och jämställt Europa, för våra systrar och döttrar. Och tillsammans med andra likasinnade partier i EU vill vi bygga en bättre union och framtid för oss alla.

Vi får inte ta friheten och demokratin för givet, särskilt inte kvinnors rättigheter som Europas extremister kraftsamlar för att inskränka. Sverige behöver representeras av partier som prioriterar jämställdheten och kvinnors rättigheter.

Därför lovar vi dig som väljare inför EU-valet:

• Alla ska ha rätt att bestämma över sin egen kropp. Precis som vi vill att aborträtten ska skrivas in i Sveriges grundlag, vill Centerkvinnorna också att aborträtten ska skrivas in i EU-stadgan, EU:s grundlag.

• Stärka kampen mot människohandel och trafficking. Centerkvinnorna vill att resten av EU förbjuder sexköp, med inspiration från den svenska sexköpslagen. I en union av demokratier ska ingen människa vara en handelsvara.

• Ett nej ska vara ett nej i hela Europa. För Centerkvinnorna är det självklart att fortsätta kampen för att sex utan samtycke ska ses som våldtäkt i varje EU-land.

• EU lever upp till Istanbulkonventionen. Konventionens syfte är att skydda kvinnor och flickor mot alla former av våld, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck, och att förebygga, lagföra och avskaffa våld mot kvinnor och våld i hemmet.

Konventionen har satt en ny och hög internationell standard på området. Nu måste också EU leva upp till konventionens mål.

Klockan klämtar för jämställdheten i Europa. Självklara friheter, som vi länge tagit för givna hotas på allvar. Vi kan inte hoppas på att någon annan löser problemen.

”Klockan klämtar för jämställdheten i Europa. Självklara friheter, som vi länge tagit för givna hotas på allvar. Vi kan inte hoppas på att någon annan löser problemen.”
Abir Al-Sahlani, Malin Bergman och Centerkvinnorna Blekinge
Annons

Rösta på de liberala krafter som håller gränsen mot ultrakonservativa, högerpopulistiska och antiliberala partier.

Rösta för ett tryggare, friare och mer jämställt Europa för dig och dina barn. Rösta på Centerpartiet.

Abir Al-Sahlani (C), Europaparlamentariker

Malin Bergman, förbundsordförande Centerkvinnorna

Centerkvinnorna Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons