Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Köksbordsperspektiv på elräkningen

Han kommer hem från jobbet, hon sitter vid köksbordet med tidningen och säger bekymrat:
Köksbordet • Publicerad 14 september 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

”Har du sett insändaren som säger att snart kommer el-nätkostnaden att stiga från 22 öre till över 110 kronor såna där kWh... Hur skall det då gå för oss, vi som haft så höga totala elkostnader redan?”

Han säger: ”Det kommer nog inte att bli så hemsk som det låter. Vi f¨r ändra vår vanor en hel del. Inte sätta på flera stora plattor på spisen samtidigt för att maten skall bli klar så fort som möjligt. Inte sätta fart i bastun medan maten blir klar. Bara rosta fikabrödet under vintern... Samt vänta med att klippa gräsmattan (elektrisk klippare!) till efter maten. Vi få lära oss att förvärma vattnet till matlagningen och förvärma det i vattenkokaren, då går det mycket fortare att koka potatisen.”

”Samt vänta med att klippa gräsmattan (elektrisk klippare!) till efter maten. Vi få lära oss att förvärma vattnet till matlagningen och förvärma det i vattenkokaren, då går det mycket fortare att koka potatisen.”
EXergi Nisse
Annons

Dessutom, fortsätter han: ”Det blir ett nytt att räkna i nätbolagen. De kommer att automatiskt lusläsa timme för timme hur mycket vår elmätare har snurrat fram senaste timmen, sedan jämför datorn timme för timme hur många kWh det gått åt. Så jämför nätbolagets dator, vilken timme vi använt mest. Det högsta värdet sparas dygn för dygn.

Så när månaden är slut blir bara den högsta timmens använda el som räknas. Blir högsta timvärdet 1,5 kWh och priset är satt till 110kr/kW. Då skall vi betala 1,5 /KWh x 110 kr/KW... 165kr den månaden i rörlig nätavgift.

Det motsvarar bara 750 kWh ́22 öre och så lite KWh hade vi inte ens mitt i sommarn tidigare... ”Så det blir nog inte så farligt som det låter”!

Men det förutsätter att vi som har direktverkande el-värme måste installerar en ackumulatortank på ca 750 liter, nästan 10 gånger större än vår nuvarande VV-beredare.

Därtill måste vår VVS-firma montera ett antal (ett fåtal) vattenelement, kopplade till tanken.”

”Men du det låter dyrt” säger frun...

”Nja svarar han - men långt billigare än den sol-el som vår granne satt upp, för deras cellerna har bara en verkningsgrad på ca 20% mot solfångarens ca 75%...”

EXergi Nisse

Annons
Annons
Annons
Annons