Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Kollektivavtalet ger trygghet

Den 17 mars är det kollektivavtalets dag. Det är en dag då en av hörnstenarna i den svenska modellen uppmärksammas – det kollektiva förhandlandet mellan arbetsgivare och fackföreningar.
Kollektivavtalets dag • Publicerad 16 mars 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Heléne Björklund och Magnus Manhammar, riksdagsledamöter, socialdemokraterna firar kollektivavtalets dag 17 mars.
Heléne Björklund och Magnus Manhammar, riksdagsledamöter, socialdemokraterna firar kollektivavtalets dag 17 mars.Foto: Henrik Montgomery/TT

I Sverige är det förhållandevis lite av det som styr vår arbetsmarknad som bestäms av riksdag och regering. Istället är det de som bäst känner förhållandena inom sin bransch, företag och anställda, som gör upp om löner och arbetsvillkor på arbetsplatsen.

Det är inte obligatoriskt för en arbetsplats att ha kollektivavtal men genom kollektivavtalet är du garanterad schyssta villkor och avtalspension. Avtalspensionen är ett mycket viktigt tillskott den dag du går i pension. Kollektivavtal innebär även att du får rätt till föräldralön eller föräldrapenningtillägg i samband med att du tar ut full föräldraförsäkring.

Annons

Så det finns all anledning att undersöka om din arbetsplats har kollektivavtal.

Kampen för bra villkor i kollektivavtalen förs av fackföreningarna. Ju fler anställda de representerar desto större förhandlingsstyrka får de och ju bättre villkor får de anställda. Det är därför värt att vara med i facket även för den som har en tillfällig anställning eller arbetar deltid.

”Alla studier visar att länder som reglerar arbetsmarknaden genom kollektivavtal mellan parterna har en bättre fungerande arbetsmarknad och högre levnadsstandard.”
Magnus Manhammar och Heléne Björklund, Socialdemokraterna

Vi socialdemokrater står upp för den svenska modellen och kollektivavtalens viktiga roll för vårt samhälle. Alla studier visar att länder som reglerar arbetsmarknaden genom kollektivavtal mellan parterna har en bättre fungerande arbetsmarknad och högre levnadsstandard.

Det är en framgångsmodell som borde ge trygghet i oroliga tider.

Magnus Manhammar, Riksdagsledamot för Blekinge (S)

Heléne Björklund, Riksdagsledamot för Blekinge (S)

Annons
Annons
Annons
Annons