Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Kommunerna släpper ut växthusgaser i onödan

Nog framställer våra kommuner växthusgaser helt i onödan. Det gäller i fyra av våra fem kommuner i länet, Karlshamn undantaget, då de köper mycket överskottsvärme från Mörrums Bruk. De övriga eldar flis hela sommaren för att lämna varmvatten till alla som är anslutna till fjärrvärmesystemet.
Klimat • Publicerad 11 augusti 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
EXergi-Nisse i Ronneby propagerar för sol-fjärrvärme.
EXergi-Nisse i Ronneby propagerar för sol-fjärrvärme.Foto: Fredrik Sandberg / TT

De växthusgaser det gäller är CO2 och vattenånga, båda starka växthusgaser och kan helt elimineras med kommunala beslut om att investera i sol-fjärrvärme. Det är en relativt ny svensk teknik utvecklad av AB Absolicon i Härnösand som för övrigt nu är ute på världsmarknaden med industriell sol-värme upp till 200 grader Celsius.

Deras sol-följande och koncentrerande solfångare är långt mycket bättre än de som redan på 1960-talet installerades på flera håll i landet, i dåtidens fjärrvärmesystem.

Annons

Dagens eldning med flis kommer snart (av EU) att åläggas krav om CO2-infångning med påföljande dryga kostnader. Kostnader som våra fjärrvärmeverk vältrar över på oss kunder i form av höjda hyres- och fjärrvärmeavgifter. Det sammantaget med att EU säger att växande skog är en kolsänka, tvärt emot flis-fjärrvärme och att flis är för värdefull för att bara eldas upp i framtiden. Flisen skall då gå till kemiindustrin för tillverkning av bränsle till framtidens transportsektor. Det innebär att priset för flisen förmodligen kommer att mångdubblas (till glädje för skogsägarna).

Höjda EU-avgifter och fliskostnader kommer därför göra det fördelaktigt och lönsamt för kommunerna att investera i sol-fjärrvärme. Det kommer att stärka fjärrvärmen som framtidens värmekälla både sommar som vinter... ja faktiskt året om - med sol-fjärrvärme. Den tekniken är nu utprovad i Danmark med lovande resultat. Där med hjälp av lagom stora mark-lager med sol-värmt vatten från sommarhalvåret.

”Höjda EU-avgifter och fliskostnader kommer att göra det fördelaktigt och lönsamt för kommunerna att investera i sol-fjärrvärme”
EXergi-Nisse i Ronneby

Med ny teknik, (4-gen) fjärrvärme, får fjärrvärmen stor möjlighet även i villaområden på rimligt avstånd från dagens fjärrvärmenät. Att där ersätta direktverkande el-värme och en mängd olika luftvärmepumpar och därmed avlasta elnätet, speciellt vintertid. OBS att hus med direktverkande elvärme måste del-konvertera med ett antal vattenelement och en bra ackumulatortank. En acktank blir även nödvändig inför den nya el-näts avgiften som snart kommer (enl EU direktiv).

Så medborgare, påverka era lokala politiker i fjärrvärme- och elnätbolagens styrelser, att sätta sig in i den nya fjärrvärmeteknikens långsiktiga fördelar och möjligheter för nuvarande och kommande fjärrvärmekunder. Det tillsammans med den nya kommande effektrelaterade el-näts-taxan, med hela 12h 0-taxa där våra el-nätavgifter kommer att gå från dagens 50-60 öre/Kwh till på upp över 100 kr/Kw ... Trots den avgiften, blir det (med acktank) till fördel för både oss el- och –fjärrvärmekunder som för fjärrvärmebolagen.

EXergi-Nisse i Ronneby

Annons
Annons
Annons
Annons