Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Köp inte 729

Även om antalet husrivningar på det av Israel ockuperade Västbanken minskat en aning sedan förra året slog juni rekord i antalet förstörda palestinska bostäder och andra byggnader.
Palestina • Publicerad 3 september 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bojkotta Israel och kryssa kandidater som står upp för palestinierna, uppmanar insändarskribenten.
Bojkotta Israel och kryssa kandidater som står upp för palestinierna, uppmanar insändarskribenten.Foto: Nati Harnik

Sammanlagt ödelades 96 strukturer, av vilka tjugo byggts med stöd från EU, och 79 personer - varav 36 barn - blev hemlösa. Ytterligare 55 EU-finansierade projekt har drabbats av byggstopp eller hot om rivning. Mycket av förödelsen drabbar de 30% av ”Area C” - helt kontrollerad av Israel – som utlysts som ”fri eldgivningszon” för israeliska armén att träna i, och där palestinier förbjudits att bo kvar.

Sedan årsskiftet har 388 byggnader förstörts och 491 personer fördrivits. Siffror som försvinner i floden av elände i olika andra krig och katastrofer. Men det här fortsätter hela tiden och om ingenting görs finns snart ingenting kvar av det Palestina som Sverige och 135 andra länder erkänt som stat.

Annons

Ändå vill nästan inga av de partier som deltar i årets val införa några sanktioner eller andra åtgärder mot Israel för att få stopp på rivningarna och fördrivningarna. Varför?

”En vara vars streckkod börjar på 729 är tillverkad Israel. Köp den inte!.”
Gunnar Olofsson

Har inte palestinierna samma rätt som till exempel ukrainare att slippa leva under ockupation? Inom varje parti – utom ett direkt Palestinafientligt – finns dock kandidater som faktiskt står upp för frihet och rättvisa för Palestina. Ta rätt på dessa och kryssa in dem i Riksdagen.

Och framför allt: bojkotta Israel! På alla plan. En vara vars streckkod börjar på 729 är tillverkad Israel. Köp den inte!

Gunnar Olofsson

Annons
Annons
Annons
Annons