Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Kostar renoveringen fyra gånger mer än taxeringsvärdet?

Som tidigare nämnts i Sydöstrans spalter påstår sparbankschefen i Karlshamn, Per Richardsson, som argument för flytten till huset på Östra piren, att det kostar 80 miljoner att renovera bankhuset i centrum. Men han vägrar att redovisa underlaget, beräkningarna, för uppgiften.
Karlshamn • Publicerad 4 augusti 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kostar verkligen renoveringen fyra gånger så mycket som taxeringsvärdet för Sparbanken i Karlshamn? undrar insändarskribenten.
Kostar verkligen renoveringen fyra gånger så mycket som taxeringsvärdet för Sparbanken i Karlshamn? undrar insändarskribenten.Foto: Alexander Stenfelt

I våras hävdade han att flytten bygger på en ”gedigen analys”, och för tre veckor sedan hänvisade han till en av styrelsen ”beställd utredning” i saken. Hänvisningarna är dock bara munväder så länge som de stannar i Richardssons skrivbordslåda. Att åberopa ”lagstadgad tystnadsplikt” och att banken inte är ”en kommun” som grund för tystnaden är förstås på en gång både nonsens och löjeväckande.

När jag efterfrågade den aktuella lagparagrafen, förblev han tyst. Däremot är det avslöjande för bristen på seriositet och grundlighet - och för spararna och huvudmännen - som kännetecknar denna, som det tycks, huvudsakliga enmansföreställning, vars verkliga initiativtagare finns att söka utanför bankvärlden. Synd bara att den ansvariga styrelsen låter föreställningen fortgå. Har den inte noterat kundernas tydliga rörelsemönster det senaste året?

”Synd bara att den ansvariga styrelsen låter föreställningen fortgå. Har den inte noterat kundernas tydliga rörelsemönster det senaste året?”
Bengt Olof Dike
Annons

Nu kan jag berätta, att Richardssons 80 miljoner för nödvändig renovering av bankhuset i centrum är mer än fyra gånger större än det totala taxeringsvärdet för hela fastigheten. Jag har från Lantmäteriet och Skattemyndigheten fått flera fakta, som på en gång visar vilken liten guldklimp den förnämliga byggnaden är för banken.

Uppgifterna visar också att det inte alls handlar om någon ”expansion” till de nya lokalerna. Där kommer totalt 2 215 kvadratmeter - minus ett antal kvadratmeter för gångarna över ljusgårdarna - att utnyttjas, medan det i nuvarande hus används 2 203 kvadratmeter. Men då skall tilläggas att det där finns en uthyrd yta av 160 kvadratmeter, jämte en hel tom våningsyta på flera hundra dito (siffran ej registrerad), 633 kvadratmeter delvis uthyrd bostadsyta samt ett stort källarplan, som delvis utgör det moderna bankvalvet. Lägg därtill 15 parkeringsplatser på husets fina innergård, 1 774 kvadratmeter, som gör många andra fastighetsägare i staden sjuka av avund. Här saknas alltså inga utrymmen. Rymliga, luftiga i toppskick!

Denna verklighet vänder Richardsson ryggen genom symfoniskt välklingande men sakligt falsk retorik: ”Genom att expandera till nya lokaler på Östra piren rustar vi banken för framtiden och får bättre möjligheter att hjälpa våra kunder” (BLT 6/9 2022).

Men visst tycks det vara ett missljud i symfonin, när han i finalsatsen drar till med att en renovering av sparbankshuset kostar 80 miljoner? Det är mer än fyra gånger det totala taxeringsvärdet, 18 545 000 kronor, varav markvärdet utgör 4 516 000 kronor.

Men bankchefen har ännu chansen att styrka sin uppgift genom att lägga efterlysta papper på bordet. Annars är det förtroendekrisen i banken som expanderar och inget annat..

Bengt Olof Dike

Annons
Annons
Annons
Annons