Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Köttätande djurvänner?

Kan man vara en djurvän och äta kött?
Djurvän • Publicerad 3 maj 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Några hungriga djurvänner som är sugna?
Några hungriga djurvänner som är sugna?Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Nyligen uppdagades det att Sveriges största slakteri för värphöns bryter mot djurskyddslagen. Under transporten till slakteriet bryter hönorna både vingar och ben och vissa dör av syrebrist.

”Detta väcker frågan om hur vi människor behandlar andra djur. De flesta anser sig nog vara en djurvän. Man kanske tänker på sin hund eller katt och man bryr sig om dem, kanske till och med älskar dem. Men när de kommer till andra djur, framför allt djuren som finns i livsmedelsindustrin stängs känslorna av.”
Erik Liljeberg

Detta väcker frågan om hur vi människor behandlar andra djur. De flesta anser sig nog vara en djurvän. Man kanske tänker på sin hund eller katt och man bryr sig om dem, kanske till och med älskar dem. Men när de kommer till andra djur, framför allt djuren som finns i livsmedelsindustrin stängs känslorna av. Definitionen av djurvän är en person som tycker om (icke-mänskliga) djur och är mån om deras välmående.

Annons

För att kunna svara på frågan om man är en djurvän bör man ställa sig frågan hur mån man är om alla djur som föds upp till mat. Är det att värna om en hönas välmående om man hänger henne upp och ned och elektrifierar hjärnan, för att sedan skära upp halsen? Är det att värna om en kos väl mående när man tar hennes nyfödda kalv ifrån henne? Är det att värna om en gris välmående när man spärrar in honom i en liten box på ett betonggolv och förvägrar honom att ens se solen under sitt korta liv?

De flesta som kallar sig djurvänner är väldigt selektiva med vilka de inkluderar i sin vänskapskrets. Djuren delas in i olika kategorier, de som är värda kärlek och omtanke, och de som är värdelösa och därför kan behandlas utan respekt och värdighet. Kan man vara djurvän och äta kött? Det enkla svaret är nej.

Erik Liljenberg

Annons
Annons
Annons
Annons