Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Krigets och Putins logik

Finns det någon logik i krig. Egentligen inte.
Storryssland • Publicerad 7 maj 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Valdemar Putin: Inte så logisk.
Valdemar Putin: Inte så logisk.Foto: Alexander Zemlianichenko

Vad är det för logik att mörda och lemlästa människor, jämna städer, sjukhus och skolor med marken? Ofattbart för dig och mig. Men för personer med maktbegär, revanschhunger, ekonomiskt tillkortakommande och idiotiska drömmar om ett återfödande av ett nytt Storryssland ser logiken totalt annorlunda ut.

Ryssland är idag en diktatur, en förtryckarregim och som inte har några skrupler att visa sitt oerhörda våldskapital. Både mot sina egna medborgare och omvärlden. Vi har sett det i Tjetjenien och Syrien. I Syrien var Putin och hans mördarmaskin de stora ”räddarna” som skulle skydda Assad och hans folk från islamismen. Han gjorde det genom att bomba och smula sönder större delen av landet. Var det Assads önskan? Nu sker samma sak i Ukraina. Han sa sig vilja rädda rysktalande ukrainska medborgare i Donbas. Metod: att jämna hela Donezbäckenet med marken! Och stora områden runt om i Ukraina. Var finns logiken?

Annons

Kan man förstå Putin och hans maktsfär?

För det första har Ryssland aldrig varit en demokrati i västlig bemärkelse. Ryssarna är vana vid en stark centralmakt. Vid murens fall 1989 hoppades många på en förändring. Gorbatjov tycktes föra landet i rätt riktning.

Men augustirevolutionen 1991, som i och för sig misslyckades, blev inte bara kommunistpartiets och Sovjetunionens fall. Ryssland instabiliserades Den blev indirekt en grund för centralmaktens återkomst några år senare. Demokratin fördjupades inte under Boris Jeltsins tid. Han dagar som president avslutades ett år för tidigt och Vladimir Putin utsågs till president utan val.

Vem är då Vladimir Putin?

Han kom från ytterst fattiga förhållanden där pappan var krigsinvalid efter andra världskriget. Putin var tredje barnet, men hans äldre bröder dog före Vladimirs födelse. Han var liten till växten och blev mobbad i skolan och mamman ansågs att han var en odåga. Han ville komma in i den elitistiska organisationen Pionjärerna men fick avslag.

Han var ofta i slagsmål, umgicks med mycket äldre kamrater och drömde om att bli KGB-agent. Vid 11 års ålder kontaktade han KGB för att kolla hur han kunde bli agent. Vladimir blev bra på att slåss och började träna en variant av kampsport. Det blev en vändning och han kom via juriststudier in på KGB-akademin. Därefter har han skolats i KGB:s världsuppfattning. Revanschism och ett återupprättande av Storryssland.

”Putins världsbild och historiebeskrivning ser totalt annorlunda ut jämfört med den vi har i väst.”
Roger Klerestam, liberalerna

Putins världsbild och historiebeskrivning ser totalt annorlunda ut jämfört med den vi har i väst. Putin påstår att Ukraina styrs av nazister. En förevändning att gå in i Ukraina. Nu är vi svenskar och hela västvärlden nazister. Signalbilden är till för den egna befolkningen. Som förevändning för vad? Vi måste sluta vara naiva! En person med hans bakgrund, uppväxt och indoktrinering i KGB gör honom oberäknelig.

Han och hans maktsfär har visats sig vara kapabla att fatta helt ologiska och katastrofala beslut. Vill de återupprätta det stora ärorika Storryssland har världen ett jätteproblem.

Kan vi förebygga detta? Är vårt försvar tillräckligt? Nato ja eller nej?

Roger Klerestam, Ordförande Liberalerna Sölvesborg

Annons
Annons
Annons
Annons