Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Kristdemokraten Skånbergs skröna

I min brevlåda fann jag nyss en folder från Kristdemokraterna, KD, med bild på en äldre man, som vill att jag ska kryssa in honom i riksdagen: Tuve Skånberg, boende i Skillinge på Österlen, pastor i Equmeniakyrkan och riksdagsledamot.
Palestina/Israel • Publicerad 4 september 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
För en god etik? Det undrar insändarskribenten om Kristdemokraternas Tuve Skånberg.
För en god etik? Det undrar insändarskribenten om Kristdemokraternas Tuve Skånberg.Foto: Maja Suslin/TT

Hans motto är: För en god etik.

Jag förväntade mig att han bland sina sex hjärtefrågor skulle ha med värnandet om skapelsen och därmed en avancerad politik för att rädda planeten. Men inte ett ord om klimat och miljö!

Annons

Däremot uppmanar Skånberg till stöd för Israel, en mindre del av skapelsen. Han vill i sann Trump-anda flytta Sveriges ambassad till Jerusalem och därmed trotsa Förenta Nationerna, FN, som tydligen inte är värda att respekteras.

Skånberg kommer med den gamla uppgiften om att palestinska läroböcker uppmuntrar till antisemitism. Den har cirkulerat förut men kan betraktas som en skröna.

En gedigen israelisk-palestinsk undersökning har gjorts av CRIHL, Council of Religious Institutions in the Holy Land. Svenska Jerusalemsföreningen har redovisat den i sin tidskrift och har även gjort egna undersökningar om läroböckerna och kommit fram till att det inte finns fog för anklagelser om judehat.

Möjligen bör Skånberg hålla sig uppdaterad om de försök som Israel nu gör för att sudda bort stilleståndslinjen, Gröna linjen, från sina läroböcker. Den israeliska fredsorganisationen Peace Now hade nyligen en tweet om detta.

Nyss uttryckte Lynn Hastings på FN-organet OCHA stark oro för de palestinska barnen som tvingas leva med ockupationsmaktens våld och övergrepp som även försvårar deras skolgång.

Den israeliska människorättsorganisationen B´Tselem rapporterade om hur barn och lärare gripits på väg till skolan av israeliska soldater.

Jag skulle aldrig lägga min röst på en politiker som stöder ett sådant inhumant agerande.

Skånberg framhåller till sist: ”I riksdagen är vi Israels starka röst, Mellanösterns enda demokrati.” Vad som undgått Skånberg under det senaste året är tydligen de rapporter som slagit fast att Israel är en apartheidregim – rapporter från såväl israeliska som internationella människorättsorganisationer och kristna sammanslutningar.

Apartheid är ett brott mot mänskligheten och därmed inte något som stämmer väl överens med demokrati och absolut inte med en god etik.

Kerstin Dahlberg, Maglehem

Annons
Annons
Annons
Annons