Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Kyrkan bör vara aktiv

Angående Sydöstrans ledare den 3 februari om BLT:s syn på Svenska kyrkan:
Publicerad 11 februari 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kyrkan bör vara aktiv i samhällslivet. Bild: Från den omdiskuterade utställningen "Ecce Homo" av den svenske fotografen Elisabeth Ohlson.
Kyrkan bör vara aktiv i samhällslivet. Bild: Från den omdiskuterade utställningen "Ecce Homo" av den svenske fotografen Elisabeth Ohlson.Foto: Ohlson, Elisabeth

BLT belyser återkommande Svenska kyrkan som någonting som katten har släpat ut i samhället. Kyrkan får finnas - menar BLT - men den ska hålla sig inom låsta katedraler, bli vid sina dogmer, sitta still i kyrkbänken och absolut inte visa delaktighet i det pågående samhället.

Det är en gammal och förlegad syn på Svenska kyrkan. Utifrån den synen har många tagit skada. Regler och dogmer har överordnats individen. Det är absolut inte på grund av kyrkans väg bort från dessa stereotypa föreställningar som medlemsantalet sjunker. Det beror på samhälleliga förändringar, och på att förr förväntades du vara medlem i kyrkan, men idag vill de flesta ha något för pengarna.

Annons

En väg till ökat medlemskap nu är att se värdet i att kyrkan tar samhällsansvar utifrån kristna värderingar och att se till kyrkans omfattande hjälpverksamheter mer än till den egna avgiften.

”En väg till ökat medlemskap nu är att se värdet i att kyrkan tar samhällsansvar utifrån kristna värderingar och att se till kyrkans omfattande hjälpverksamheter mer än till den egna avgiften.”
Inge Johansson

Jesus var en förebild för medkännande och solidaritet. Han lyfte kvinnornas betydelse, och han såg till de sjukas och till de utsattas behov. I den riktningen har Svenska kyrkan ett uppdrag att arbeta. Därför ska kyrkan vara en aktiv aktör i samhällsdebatten.

BLT pekar på att Svenska kyrkan "engagerar sig i den ena vänsterfrågan efter den andra" och på att "den långt gångna vänstervridningen av Svenska kyrkan måste få ett slut". Det får naturligtvis stå för BLT, men om tidningen menar att kvinnors jämställdhet och omsorger gentemot individers utsatthet i det lilla såväl som i politiska system bara är en vänsterfråga så har övriga partier uppförsbacke och en lång väg att vandra.

Kyrkan bör och skall vara en aktiv medspelare i varje samhällsdebatt, alltifrån de mänskliga rättigheterna i ett globalt perspektiv till den enskilda människans behov i sin närmiljö.

Inge Johansson, Kallinge

Annons
Annons
Annons
Annons