Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Landsbygden måste bli tryggare

Brottsligheten och otryggheten har tillåtits slå klorna i den svenska landsbygden. Det räcker nu.
Publicerad 5 februari 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Mattias Karlsson, SD: Landsbygden måste bli trygg!
Mattias Karlsson, SD: Landsbygden måste bli trygg!Foto: Jessica Gow/TT

Stölder, inbrott och kringresande stöldligor är ett av de första problemen vi vill ta krafttag emot. Årligen försvinner saker till ett värde av 2 miljarder kronor, utforslat av utländska stöldligor. Poliserna behöver bli fler men vi måste även hindra de utländska stöldligorna från att ta sig in i Sverige och från att ta sig ut med stöldgodset.

Polismyndigheten uppskattar att åtminstone hälften av bostadsinbrotten och att nio av tio stölder av bilar, bildelar, båtmotorer och jordbruksmaskiner begås av utländska stöldligor.

Annons

SD lanserar därför ett paket med åtgärder mot den internationella stöldbrottsligheten. Vi vill bland annat:

1.Satsa på Tullverket, Kustbevakningen och Gränspolisen – Vår budget från i höstas, tillsammans med M & KD, innebar en satsning redan under 2022 på 850 miljoner till polisen och 525 miljoner till myndigheter inom rättsområdet, inklusive Tullverket och Kustbevakningen. Sverigedemokraternas vårbudget kommer innehålla ytterligare satsningar.

2.Utöka Tullens befogenheter – Tulltjänstemän ingriper endast i situationer där de stöter på misstänkt brottslighet. Tullen ska ha rätt, och skyldighet, att proaktivt ingripa och motverka brottslighet vid gränsen.

3.Beväpna tulltjänstemännen – Tulltjänstemän får idag bära vapen endast i undantagsfall. När det brottsbekämpande uppdraget utökas måste även rätten att bära vapen bli tydligare. Särskilt när de i större utsträckning bekämpar den organiserade brottsligheten.

4.Kriminalisera utförsel av stöldgods – Idag kan tullen endast ingripa om man råkar hitta stöldgods i samband med en tullkontroll, genom en kriminalisering får tullen befogenhet att göra kontroller inriktade på att hitta stöldgodset.

5.Inför en straffskärpningsgrund för gränsöverskridande tillgreppsbrottslighet – Att utländska stöldligor kommer till Sverige och utnyttjar bristen av gränskontroll endast för att länsa landsbygden på varor måste anses allvarligare än annars, sådana brott bör bestraffas hårdare.

Trygghet är en medborgerlig rättighet och även de som bor på mindre orter skall åter kunna känna hela Sveriges stöd. SD kommer i valrörelsen göra det tydligt att vi är, och förblir, landsbygdens och hela Sveriges främsta företrädare.

Mattias Karlsson, landsbygdspolitisk talesperson

Tobias Andersson, rättspolitisk talesperson

Annons
Annons
Annons
Annons