Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Låt Finland vara en förebild

”Detta är historiskt – tack Finland”! Så lyder rubriken på en utmärkt ledare i BLT 6/3 signerad Sylvia Asklöf Fortell.
Sverige/Finland • Publicerad 19 mars 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det finska presidentvalets segrare Alexander Stubb, t.v. besöker förloraren Pekka Haavistos valvaka.
Det finska presidentvalets segrare Alexander Stubb, t.v. besöker förloraren Pekka Haavistos valvaka.Foto: Heikki Saukkomaa

Ja, Finland har varit en förutsättning för att det svenska medlemskapet i Nato nu är ett efterlängtat faktum.

Men Finland borde bli ett föredöme för svenska politiker på många andra områden. Storebror har mycket att lära av lillebror …

”Men Finland borde bli ett föredöme för svenska politiker på många andra områden. Storebror har mycket att lära av lillebror …”
Ronny Karlsson
Annons

Det politiska klimatet är ett av flera exempel. I Finland är samarbete över blockgränserna en självklarhet. I Sverige är retoriken förgiftad av personangrepp och misstänkliggöranden. Den cementerade blockgränsen omöjliggör konstruktiva och långsiktiga beslut inom de flesta politikområdena som till exempel infrastruktur, vård, skola och skattepolitik.

Belysande för den finska samarbetspolitiken visade sig när den nyvalde presidenten Alexander Stubb på valnatten besökte den förlorande presidentkandidaten Pekka Haavistos valvaka och båda deklarerade att nu är det bara samverkan för Finlands bästa som gäller.

Kan någon se Ulf Kristersson och Magdalena Andersson i samma situation? Nato-frågan blev till sist ett undantag.

För att fortsätta med försvarspolitiken så behöll Finland huvudet kallt efter Berlinmurens fall och till skillnad från Sverige startades ingen nedrustning i medvetande om Rysslands och tidigare Sovjetunionens geopolitiska ambitioner och brott mot internationella spelregler.

I Sverige deklarerade tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt att försvaret är ett särintresse och nedmonteringen av det svenska försvaret fortsatte – utan opposition från S eller andra partier.

Ett annat exempel är skolpolitiken där Finland under lång tid legat högt i de internationella mätningarna (PISA) medan Sverige har halkat långt efter. Anledningarna är flera. En är att läraryrket har behållit en hög status med högt söktryck till lärarutbildningen.

I Sverige har det varit svårt att fylla platserna på lärarutbildningarna. Noterbart är att det inte är lönerna som gjort lärarjobbet mer attraktivt i Finland utan mer förutsättningarna för att göra ett bra jobb.

I Sverige har skolan varit en skådeplats för snabba förändringar och experiment.

För flera år sedan frågade jag en finsk rektor om varför Finland hade så mycket större framgångar inom skolan än Sverige. Hon svarade: Vi kopierade ert skolsystem från 60-talet och bara gjort smärre justeringar! Förenklat kanske men kan vara en tankeställare.

Det finns förstås många andra exempel där vi kan lära av Finland. I utvärderingen av pandemin var Finland betydligt bättre förberett med lagerhållning av ansiktsskydd, skyddshandskar och liknande produkter.

Annons

Även lagerhållning av varor vid kriser i internationell handel är Finland bättre rustat.

Generellt präglas Finland av mer långsiktigt och strategiskt agerande i jämförelse med vårt land.

Samtliga nordiska länder har mycket att lära av varandra. Finland är ett föredöme – inte bara för Sverige!

Ronny Karlsson, Trummenäs

Annons
Annons
Annons
Annons