Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Låt vargen leva

Replik till Roger Gustafssons debattartikel ”Håll vargstammen låg” i Sydöstran den 24 november:
Varg • Publicerad 13 december 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
År det bättre att skicka djuren till slakt som djurbönderna gör?
År det bättre att skicka djuren till slakt som djurbönderna gör?

Roger Gustafsson skriver: ”Det är en traumatisk upplevelse att komma ut på morgonen och se sina får och kor sönderslitna av vargen, och de djurhållare som hittills har varit förskonade från påhälsning funderar på om det är värt att fortsätta.”

Fortsätt inte! Det är vansinnigt att vilja utrota ett vilt djur för att skydda andra i fångenskap. Ni verkar uppenbart inte ens intresserade att skydda era tamboskap. Fokus bör väl inte ligga på att smutskasta dessa stängslen eller komma med snyfthistorier om stora stygga vargen, där ni målar upp er själva som större offer än de sönderslitna fåren.

Annons

Ni djurbönder föder väl inte upp fåren eller kossorna enbart som sällskapsdjur? För innan ens era djur nått ljuset har ni redan satt ett dödsdatum på varje lamm eller kalv.

”Ni djurbönder föder väl inte upp fåren eller kossorna enbart som sällskapsdjur? För innan ens era djur nått ljuset har ni redan satt ett dödsdatum på varje lamm eller kalv.”
Johanna Månsson

När ett rovdjur attackerar era levande egendom uteblir förstås pengarna ni tjänar. Annars skickar ni så klart era djur till slakt, för att sedermera - uppstyckad i mindre kroppsdelar- packas/plastas in i mindre bitar till försäljning.

Att hävda nödvändigheten att hålla djur för att skaffa mat på bordet åt svenska folket är dessutom strax en föråldrad syn på livsmedelsproduktion. Framtidens mat, finns redan idag. Där ni djurbönder slipper oroa er över vargen. Människan kan dock inte äta gräs i dess naturliga tillstånd ...

Ni påstår att vargar som uppvisar ”opassande beteende” skall få betala med sitt liv! Vi som måste sluta skjuta ihjäl rödlistade rovdjur och behöver även expandera den totala yta som är befolkade utav vilda djur (utgör enbart ynka 4 %) Allting hör ihop!

Försvinner vargen från skogarna, faller allt. Mat kan vi som sagt skaffa annorledes vis än att utnyttja tamdjur.

Johanna Månsson

Annons
Annons
Annons
Annons