Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Lex Sölvesborg: När ledningen tappar greppet

Svar till Sydöstrans ledare den 29 april, ”Blir det en Lex Sölvesborg” skriven av Markus Alexandersson:
Sölvesborg • Publicerad 10 maj 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Benny Karlsson, Sverigedemokraterna Sölvesborg
Benny Karlsson, Sverigedemokraterna SölvesborgFoto: Gunnel Persson

Jag läste din ledare och känner att den inte riktigt tar på allvar vad som händer i Sölvesborgs kommun.

När ekonomichefen tar sju månader på sig för att skriva under ett deklarationsbrev, något som borde vara enkelt, är det inte bara slarv – det är ett tecken på att något inte står rätt till.

Annons

Och när det dessutom kostar skattebetalarna 250 000 kronor, undrar man vad som egentligen pågår.

Att arbeta som revisor är inget lätt jobb, och revisorerna är avgörande för att hålla ordning på kommunens ekonomi. Kom ihåg när S-styret i Sölvesborg länge dragits med ekonomiska problem inom Barn- och Utbildningsnämnden (BUN).

Det hade runnit ut 70 miljoner kronor utan att någon brydde sig, tills ett skarpt skrivet underlag från revisorerna fick styret att vakna upp. Förändringarna som följde visar hur viktigt det är med en stark revision för att hålla ledningen ansvarig.

I stället för att ta tag i problemen har kommunen beslutat att lägga över 100 000 kronor på att granska tre revisorer som vågat ifrågasätta Kommunstyrelsens ansvarsfrihet. Det känns som om de försöker undvika ansvar istället för att faktiskt ta itu med problemen.

Revisorer är till för att se till att allt går rätt till i kommunen. Om de styrande spenderar pengar på att granska dem istället för att lösa de problem som revisionsrapporten påpekar, då går något väldigt snett.

”Revisorer är till för att se till att allt går rätt till i kommunen. Om de styrande spenderar pengar på att granska dem istället för att lösa de problem som revisionsrapporten påpekar, då går något väldigt snett.”
Benny Karlsson, Sverigedemokraterna, Sölvesborg

Detta gör bara att folk tappar förtroende för kommunen, vilket är synd, eftersom förtroende är grunden för en fungerande kommun.

Jag förstår inte hur det här beslutet ska hjälpa kommunen. Att kalla det ”clowneri” kanske verkar kul, men det är allvarliga saker som inte borde skämtas bort.

Som ledarskribent har du en möjlighet att granska makthavarna och ställa rätt frågor, istället för att göra narr av dem som försöker avslöja missförhållanden.

Vi behöver alla jobba för en kommun där transparens och ansvar är i fokus. Det är viktigt att hålla ledningen ansvarig för sina handlingar och se till att skattepengarna används på rätt sätt.

Jag hoppas att du kan se detta från ett mer seriöst perspektiv och hjälpa till att skapa en bättre dialog om hur vi kan göra vår kommun bättre.

Annons

Benny Karlsson, SD Sölvesborg

Svar direkt av Markus Alexandersson:

Om Benny Karlsson har läst de tre revisorernas utlåtande kan han omöjligen komma fram till något annat än att deras utsaga och agerande är oseriöst. '

Efter att ha läst och förhållit mig till revisionsrapporter i 25 år har jag aldrig kommit i närheten av detta. Det är inget annat än snömos.

Revisorer ska agera oberoende och formellt, vilket de här tre absolut inte har gjort. Det borde Benny Karlsson inse och höja sig över - såvida han inte vill, vilket det onekligen framstår som - att kommunrevisionen ska användas i partipolitiska syften eller för personlig vedergällning.

Markus Alexandersson

Annons
Annons
Annons
Annons