Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Makt, ansvar, pandemi

Sveriges regioner och kommuner har med rätta fått kritik för brister i beredskap och hantering av coronapandemin.
Publicerad 11 januari 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö har rätt, Folkhälsomyndigheten fel.
Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö har rätt, Folkhälsomyndigheten fel.Foto: Johan Nilsson/TT

Nackdelarna med splittrat ansvar och för små enheter för upphandling har uppmärksammats. Men just nu ser vi ett utmärkt exempel på att ansvar och makt uppenbart inte följs åt.

När Blekinges förtroendeingivande och sansade smittskyddsläkare Bengt Wittesjö vill få till stånd en förnuftig kompromiss mellan smittskydd och att hålla skolorna öppna får han inte fatta det beslutet. Detta trots att kommunerna tycks ha varit positiva.

Annons

Att växla mellan distansundervisning och undervisning i skolan skulle glesat ut leden och gett möjlighet att lättare följa råden om förebyggande arbete. Tanken var att göra detta en relativt kort tid för att få tid att fullfölja vaccinationen av skolbarn.

FHM avvisar förslaget med floskler om att det är viktigt att hålla skolan öppen. Man upprepar de råd om förebyggande arbete, som Wittesjös förslag avsåg att underlätta. Och man kommer med beslutet för sent. Resultatet blir med osviklig säkerhet att man istället kommer att få smittspridning, oplanerade nedstängningar och en stökig situation för elever, lärare och föräldrar.

”Det finns inget vettigt skäl till att region och kommuner inte skulle få vidta de åtgärder man bedömer som rimliga. Dessutom hade åtgärderna kunnat fungera som ett intressant fullskaleexperiment i att hitta balans mellan åtgärder. ”
Lars Emmelin

Det finns inget vettigt skäl till att region och kommuner inte skulle få vidta de åtgärder man bedömer som rimliga. Dessutom hade åtgärderna kunnat fungera som ett intressant fullskaleexperiment i att hitta balans mellan åtgärder.

Skolan är en kommunal angelägenhet sedan Göran Persson delvis med bluff dumpade den på kommunerna. Och regionen har ansvar för smittspårning och vaccinering. Makt och ansvar ska följas åt!

Lars Emmelin, Karlskrona

Annons
Annons
Annons
Annons