Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Marginalisera inte akutsjukvården

Hälso- och sjukvårdsnämndens tidigare S-ordförande, Magnus Johansson - nu 2:e vice ordförande efter regimskiftet tidigare i år - efterlyser tillsammans med Centerns Karin Nordvall en ”långsiktig färdplan för framtidens hälso- och sjukvård” (Sydöstran 20/11).
Region Blekinge • Publicerad 22 november 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vad menar ni? Det frågar Opinion Väst socialdemokraten Magnus Johansson och centerpartisten Karin Nordvall (bild)
Vad menar ni? Det frågar Opinion Väst socialdemokraten Magnus Johansson och centerpartisten Karin Nordvall (bild)Foto: Jan-Erik Martinsson

De hävdar att arbetet redan påbörjats på tjänstemannanivå i regionen men att SD, som nu innehar ordförandeposten i regionstyrelsen har ”tappat taktpinnen”.

Det politiska samtalet om sjukvården i Blekinge handlar mest om ”var akutmottagningen ska finnas”, suckar duon nedstämt.

Annons

Johansson/Nordvall vill alltså marginalisera den väsentliga akutfrågan, vilken i allra högsta grad tillhör framtidens sjukvård, på samma sätt som den skall vara prioriterad i dagens vård.

– Akutsjukvård, Johansson och Nordvall, är geografisk närhet och snabbt och kvalificerat mottagande!

– Akutsjukvård handlar inte sällan om liv eller död. Några få minuter kan vara helt avgörande.

”Johansson/Nordvall vill alltså marginalisera den väsentliga akutfrågan, vilken i allra högsta grad tillhör framtidens sjukvård, på samma sätt som den skall vara prioriterad i dagens vård.”
Opinion Väst

– Akutsjukvård är inget som kan ställas som alternativ till långsiktighet och s k färdplaner i sjukvården. Den är inget alternativ över huvud.

– Akutvård är en helt central del av sjukvården. Den första instansen för den olycksdrabbade eller av ett hastigt uppflammande sjukdomsförlopp drabbade personen.

– Akutsjukvård måste därför vara tillgänglig i eller så geografiskt nära tätorter som möjligt.

– Akutsjukvård kan som bekant inte tidsbeställas. Därför är den nödvändig under alla timmar på dygnet,

Måste mer egentligen betonas om betydelsen av närhet och tillgänglighet till akutsjukvård?

Nej, det tror vi inte är nödvändigt ens för Johansson/Nordvall. De vet men vill inte medverka till att Karlshamn får tillbaka sin akutmottagning, som en gång stängdes av ett parti, som åtminstone Johansson är väl bekant med.

Partiets symbol är en röd ros. Men stängningen kunde liknas vid att enbart grenarna med sina vassa taggar, på vilka rosorna växer, räcktes ut till västblekingarna, innan stängningen fullbordades.

Annons

Den vackra röda blomman blev kvar som fortsatt S-fägring.

Och nu till en fråga, som vi ber Johansson/Nordvall svara på. Vi har tidigare ställt den bland annat till revisionen i regionen. Den har bemötts med tystnad. Här är den:

– Var finns de pengar, som för drygt tre år sedan var anslagna för det beslut, som regionfullmäktige fattade (24/6 2020, paragraf 117/20, ärendenummer 2019/01036) att inrätta en dygnsöppen närakut i Karlshamn? 9 miljoner plus 40 miljoner anslogs.

Ge oss, läsarna, invånarna i länet, alla ett svar på frågan. Och lovar ni att omedelbart verka för att det demokratiskt fattade beslutet skall verkställas?

Om svar anhålles alltså vänligen!

Opinion Väst

Annons
Annons
Annons
Annons