Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Märkligt av Dike

Sin vana trogen träder Bengt Olof Dike till monarkins försvar när den kritiseras. Så också i ett svar till undertecknad den 27 september.
Monarkin • Publicerad 28 september 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Folks åsikter om monarkin skapas av medierna. Bild:  Carl XVI Gustaf tillsammans med filmaren Karin af Klintberg som för SVT under två år följt kungen i hans liv och arbete.
Folks åsikter om monarkin skapas av medierna. Bild: Carl XVI Gustaf tillsammans med filmaren Karin af Klintberg som för SVT under två år följt kungen i hans liv och arbete.Foto: Pia Lehto

Vårt budskap var att det är orimligt att en enda familj inom sig utser statschefen i Sverige. Det har inget med demokrati att göra. Det är så man gör i diktaturer vilket Dike konstigt nog underströk i sin insändare där han skrev ”arvsprincipen råder också i Nordkorea”.

Ett märkligt sätt att försvara monarkin. Än märkligare blir det när Dike hävdar att det inte alls råder någon slagsida i ägarförhållandena av media i Sverige. Fakta är att sex privata ägare kontrollerar 98 % av dagstidningsmarknaden. Bonniers står exempelvis för 43 %.

Annons

Att storkapitalet äger media avspeglar sig i debatten om monarkin i landet. Inte på så sätt att ägarna talar om vad som ska stå i tidningen utan genom att de utser chefer som delar deras värderingar vilket i sin tur avspeglar sig i journalistiken.

”Att storkapitalet äger media avspeglar sig i debatten om monarkin i landet. Inte på så sätt att ägarna talar om vad som ska stå i tidningen utan genom att de utser chefer som delar deras värderingar vilket i sin tur avspeglar sig i journalistiken.”
Anders Englesson

Människors åsikt om monarkin skapas av den bild media ger. Till och med det skattefinansierade SVT sänder prinsess/prinsbröllop och dop. Förevändningen är att monarkin är populär. En förevändning som skapats av den massiva privatägda, mörkblå pressen.

Socialdemokratin har haft avskaffandet av monarkin i sitt partiprogram sedan partiet bildades. Detta har dock hamnat längre och längre bak i deras agenda.

Sydöstrans ledarskribent Stig-Björn Ljunggren skrev härom veckan: ”partier som inte väljer sina strider utan krigar om allt landar på 4 %”.

Så är det alltså. Socialdemokraterna väljer att slicka på fingret, hålla upp det i luften och känna vilket håll vinden blåser. Har då media skapat en bild av ett gulligt och maktlöst kungahus som bara är trevligt får vi alltså ingen debatt om det viktiga – hör monarkin hemma i en demokrati?

Att Ljunggren tillåts skriva ledare och välja insändare i en privatägd tidning har dock det goda med sig att vi nu har en liten debatt om kungahuset i Sydöstran.

BLT som har samma ägare men mörkblå regeringstrogna ledarskribenter har valt att avstå från denna debatt trots att de fick chansen.

Anders Englesson, Köksbordspartiet.se

Annons
Annons
Annons
Annons