Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Matens värstingar styr regeringen

Den 13 mars hade det Livsmedelspolitiska rådet, tillsatt av regeringen, sitt första möte.
Livsmedel • Publicerad 21 mars 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och regeringen låter sig vägledas av matens västingar som Coca Cola, Spendrups, Cloetta, HK Scan, Arla, Pågen och Kronfågel.
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och regeringen låter sig vägledas av matens västingar som Coca Cola, Spendrups, Cloetta, HK Scan, Arla, Pågen och Kronfågel.Foto: Samuel Steén/TT

Mötet leddes av landsbygdsminister Peter Kullgren. Bra kan man tycka att regeringen samlar expertis kring vilken mat Sverige ska satsa på. Mat är trots allt av största vikt för vår folkhälsa.

Mer än hälften av alla svenskar lider av övervikt eller fetma, vilket förvärrar många sjukdomar. Maten är också en starkt bidragande orsak till den klimatkris vi befinner oss i, särskilt kött och mjölk har höga klimatavtryck.

Annons

Vem är det då som ska vägleda regeringen i detta viktiga arbete? Kanske forskare inom näringslära, klimatexperter och överläkare?

Det skulle man kunna förvänta sig, men i själva verket är ingen av dessa kompetenser inbjudna. Istället utgörs rådet av bland andra VD:arna för Coca Cola, Spendrups, Cloetta, HK Scan, Arla, Pågen och Kronfågel.

Regeringen låter sig alltså vägledas av cheferna för företagen som står för det allra värsta i matväg – för hälsan, miljön och för djuren – istället för att vända sig till vetenskapen.

”Regeringen låter sig alltså vägledas av cheferna för företagen som står för det allra värsta i matväg – för hälsan, miljön och för djuren – istället för att vända sig till vetenskapen.”
Martin Smedjeback

Vi kan vänta oss en allt mer sjuk befolkning och en överhettad planet så länge företagens vinster premieras över allt annat.

Martin Smedjeback

Annons
Annons
Annons
Annons