Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Mer jämställdhetsarbete

Vi välkomnar Muharrem Demirok som ny partiordförande. För Centerkvinnorna finns det tre områden som är av yttersta vikt att arbeta vidare med för ett fritt och jämställt Sverige:
Jämställdhet • Publicerad 15 mars 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Malin Bergman, ordförande för Centerkvinnor.
Malin Bergman, ordförande för Centerkvinnor.

1) Stoppa mäns våld mot kvinnor. I snitt mördar 15 män varje år en kvinna som han hade eller hade haft en relation med och betydligt fler utsätts för fysiskt, psykiskt och ekonomiskt våld av sin partner. över 90 procent av alla anmälda våldtäkter anmäls av kvinnor – men bara en av fem anmälningar leder till en fällande dom.

2) Ekonomisk jämställdhet. I snitt är mäns livsinkomst flera miljoner högre än kvinnors. Arbeten inom kvinnodominerade branscher har ofta utmanande villkor med en pressad arbetsmiljö och lägre lön än mansdominerade branscher. Kvinnor tar ut den största delen av föräldraledigheten. Detta påverkar kvinnors livsinkomst och i förlängningen pensionens storlek. Det kommer att krävas modigare politik för att komma till bukt med den ekonomiska jämställdheten.

”Det kommer att krävas modigare politik för att komma till bukt med den ekonomiska jämställdheten.”
Malin Bergman & Blekinge Centerkvinnor
Annons

3) Jämställd vård. Kunskapen om och vården för typiska kvinnosjukdomar, som exempelvis endometrios och lipödem, är fortsatt eftersatt. Andelen kvinnor som drabbas av svåra förlossningsskador är för hög och möjligheten att få vård skiljer sig mycket åt i landet.

Vi har påbörjat ett större arbete och vi är långt ifrån färdiga. Centerkvinnorna ser fram emot att fortsätta arbetet med hela Centerrörelsen.

Malin Bergman, Förbundsordförande Centerkvinnorna

Blekinge Centerkvinnor

Annons
Annons
Annons
Annons