Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Mer resurser till förlossningsvården

Röster om förlossningsvården har höjts vid flera tillfällen under de senaste åren och det har talats om en förlossningskris. Centerkvinnorna tycker det är bra att brister lyfts, för trots att svensk förlossningsvård på många sätt fungerar väl så kan den bli bättre.
Barnafödande • Publicerad 4 juli 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Låt barnmorskan följa med under hela havandeskapet.
Låt barnmorskan följa med under hela havandeskapet.Foto: Vikarie

Att föda barn är en ytterst individuell upplevelse, som rymmer många känslor. Därför måste den födande kvinnan och hennes behov få stå i centrum. Det behövs en miljö där hon kan vara trygg och få det stöd hon behöver, av en närvarande barnmorska. I vissa delar av landet får hon inte plats på BB, i andra delar får hon resa mil för att komma dit. På förlossningsavdelningen är det heller inte säkert att hon får det stöd hon behöver.

”Att föda barn är en ytterst individuell upplevelse, som rymmer många känslor. Därför måste den födande kvinnan och hennes behov få stå i centrum.”
Centerkvinnorna Blekinge

Centerkvinnorna vill att fler regioner använder sig av ”Caseload- metoden” som ett alternativ till traditionell förlossningsvård. Metoden innebär att en barnmorska eller en liten grupp barnmorskor följer den gravida kvinnan under hela graviditeten, vid förlossningen och eftervården - en metod som förordas av såväl gravida som barnmorskor.

Annons

Metoden leder till ökad trygghet, färre förlossningsskador och snabbare anknytning. Sveriges kvinnor förtjänar bättre. Nu måste vi satsa på förlossningsvården!

Centerkvinnorna Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons