Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Miljö- och klimatarbetet måste ske här och nu

Den 5 juni är det världsmiljödagen och aldrig förr har miljöfrågorna varit så akuta som nu. När det stod klart att Sverigedemokraterna fick nycklarna till Rosenbad tillsammans med regeringspartierna, var vi många som kände en stor oro inför hur det skulle påverka miljöarbetet. Och nu, ett drygt halvår senare har Sverige tagit flera kliv bakåt i den gröna omställningen och i det svenska miljöarbetet.
Centerpartiet • Publicerad 1 juni 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Regeringen gör inte tillräckligt för klimatarbetet, skriver företrädare för Centerpartiet.
Regeringen gör inte tillräckligt för klimatarbetet, skriver företrädare för Centerpartiet.Foto: Marko Säävälä/TT

För första gången på 20 år har vi en regering som aktivt höjer utsläppen. I den nuvarande takten ser det i praktiken omöjligt ut att nå Sveriges klimatmål. Konsekvenserna av deras politik är förödande. Att inte nå klimatmålen kan kosta Sverige flera miljarder i böter från EU, samtidigt som näringslivet förlorar konkurrenskraft. Men de värsta konsekvenserna är de oåterkalleliga miljoner ton ökade utsläpp som spär på klimatkrisen.

Centerpartiet har en plan för hur vi ska nå klimatmålen. Vår utgångspunkt är att det ska vara så enkelt för dig som möjligt, som enskild individ att göra miljömedvetna val i din vardag. Vi vet att det är ett arbete som måstes drivas i både EU och i Sverige, nationellt såväl som regionalt och lokalt.

Annons

För oss är bevarandet och utvecklandet av skogarna, kusterna, våtmarkerna och odlingslandskapet helt centrala för en framtida hållbar utveckling. På många platser idag ser vi hur arter och ekosystem dör ut i en skrämmande hög fart. Att stärka den biologiska mångfalden är helt avgörande.

Centerpartiet vill anlägga fler våtmarker för bland annat vattendjur, insekter och fåglar. Fler våtmarker betyder inte bara minskade utsläpp i och med att de binder kol. Det skulle också minska övergödningen i våra hav och stärka vattenförsörjningen.

”Regeringen måste förstå att arbetet inte kan vänta, eller lösas av någon annan någon annanstans.”
Företrädare för Centerpartiet i Blekinge

Vi kommer aldrig sluta driva på för miljö-och klimatarbetet i Sverige och i EU. Regeringen måste förstå att arbetet inte kan vänta, eller lösas av någon annan någon annanstans. Miljö- och klimatarbetet måste ske här och nu. Det vinner både Sverige och världen på!

Stina Larsson, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson Centerpartiet


Rickard Nordin, riksdagsledamot och klimatpolitisk talesperson Centerpartiet

Magnus Larsson (C), gruppledare Karlskrona

Kenneth Michaelsson (C), gruppledare Ronneby

Sofie Ekenberg (C), gruppledare Karlshamn

Ulf Svensson (C), gruppledare Sölvesborg

Annons
Annons
Annons
Annons